Perämeren jäille menemistä on toistaiseksi syytä välttää – jäätalvi vasta alussa

Vähäiset pakkaset ja jään päälle satanut lumi hidastavat jäätymistä. Luminen merenjää saattaa antaa valheellisen kuvan vallitsevasta jäätilanteesta.

Jään paksuus
Perämeri lumessa.
Riikka Rautiainen / Yle

Virpiniemen merivartioaseman jäätiedotteessa kerrotaan, että Suomen rannikon jääpeitteen muodostuminen vaihtelee vuosittain. Alkaneena talvena jäänmuodostuminen on jäänyt normaalitilannetta vähäisemmäksi.

Ajankohdasta huolimatta jäätalvi on vasta aluillaan, ja meren jäille menemistä on toistaiseksi syytä välttää. Jäillä liikkujan alla on tarpeen olla kymmenisen senttiä kunnollista teräsjäätä. Moottorikelkka ja mönkijä vaativat vähintään 15 sentin paksuisen jääkannen.

Mikäli jää on osittainkin kohvajäätä, joka on muodostunut veteen sataneesta lumesta ja jään päällä olleesta märästä lumesta, paksuutta on oltava vähintään kaksinkertainen paksuus.

Oulun edustan merialueella Hailuodon pohjoispuolinen merialue on jäässä ja eteläpuolisella merialueella vain lahden poukamat ja saaristot ovat osittain jäässä. Vähäiset pakkaset ja jään päälle satanut lumi hidastavat jäätymistä. Luminen merenjää saattaa antaa valheellisen kuvan vallitsevasta jäätilanteesta.

Alkutalvena on vältytty toistaiseksi merellisiltä pelastustehtäviltä.

Suomen puolelle myös toinen jäänmurtaja

Pakkasten myötä jäätilanne on hieman parantunut Perämerellä. Ilmatieteen laitoksen tiedotteen mukaan Kemin ja Oulun rannikot ovat saaneet kiintojääkantensa ja muuallakin jäätyminen on alkanut.

Pakkaset ovat saaneet Perämeren kaaren jäät lisääntymään ja paksuuntumaan siinä määrin, että myös Suomen puolelle on tarvittu toinen jäänmurtaja. Kontio aloitti jäänmurtokautensa ennen joulua (siirryt toiseen palveluun), ja nyt mukaan on liittynyt sen sisaralus, Otso.

– Perämeren kaaressa, Kemin ja Oulun edustalla, on saaristossa 20–40 senttimetriä paksua kiintojäätä ja ulompana ohutta, alle vaaksan paksuista ajojäätä. Myös Vaasan saaristossa on ohutta kiintojäätä ja uutta jäätä. Muuten jäätä on pitkin rannikkoa paikka paikoin sisälahdissa, kertoo Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntija Jouni Vainio.

Tammikuun alussa tehty kausiennuste näyttää edelleen, että talvesta tulee "peruslauha", jopa leudompi kuin viime talvesta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Suomenlahden ja Selkämeren satamiin laivaliikenne sujuu, mutta Perämerellä lähes kaikkia aluksia joudutaan avustamaan jään reunan sohjon ja ahtaumien läpi.

– On hyvä muistaa, että merenkululle leuto talvi ei tarkoita samaa kuin helppo talvi, Vainio sanoo.