Anonyymit yksityishenkilöt lahjoittivat Turun yliopistolle kolme miljoonaa euroa

Lahjoittajaryhmä koostuu yksityishenkilöistä Aasiassa, Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa. Lahjoitus kohdennetaan Turun yliopiston matematiikan ja tilastotieteen laitokselle.

Turun yliopisto
Turun yliopiston kyltti lähikuvassa.
Philip Stenkula / Yle

Turun yliopiston luonnontieteiden ja tekniikan tiedekunnan matematiikan ja tilastotieteen laitos saa kolmen miljoonan euron lahjoituksen. Lahjoitus kohdistetaan kompleksisten systeemien matemaattiseen mallinnukseen.

Kompleksinen systeemi on monista keskenään vuorovaikutuksessa olevista osista koostuva verkosto, joista esimerkkejä ovat ihmisaivot, sosiaaliset ja taloudelliset verkostot, kaupungit, ekosysteemit ja solut.

Kompleksisten systeemien toimintaan ja suunnitteluun liittyy monia mutkikkaita ongelmia: miten esimerkiksi kaupungin liikennejärjestelyt organisoidaan tai miten erilaiset palvelut sijoitetaan mahdollisimman hyvin. Näitä ongelmia voidaan ratkaista matemaattisella mallinnuksella hyödyntämällä matematiikan työkaluja, kuten esimerkiksi optimointimenetelmiä.

Luonnontieteiden ja tekniikan tiedekunnan matematiikan ja tilastotieteen laitoksen johtaja, professori Iiro Honkala on innoissaan yliopiston saamasta suurlahjoituksesta.

‒ Lahjoitus mahdollistaa monet jännittävät uudet avaukset, joita odotan innolla. Projektit tulevat olemaan monitieteisiä, ja lahjoitus hyödyttääkin Turun yliopistoa laajasti, kertoo professori Honkala yliopiston tiedotteessa.

Turun yliopiston rehtorin Kalervo Väänäsen mukaan on poikkeuksellista, että perustutkimukseen kohdennetaan näin suuri lahjoitus.

‒ Tämä on hieno osoitus siitä, että korkeatasoinen matematiikan tutkimuksemme on huomioitu maailmalla, sanoo Turun yliopiston rehtori Kalervo Väänänen tiedotteessa.

Lahjoittajaryhmä koostuu yksityishenkilöistä Aasiassa, Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa.

‒ Ryhmä haluaa anonyymisti tukea uraauurtavaa huippututkimusta ja päätyi Turun yliopiston matematiikan ja tilastotieteen laitokseen paitsi nykyisten tieteellisten meriittien vuoksi, myös painottaen tutkimusryhmän potentiaalia tuleviin tieteellisiin läpimurtoihin, toteaa lahjoittajaryhmän edustaja Matti Rihko.

Lähteet: Turun yliopiston tiedote