Saksan hallitustunnustelut menivät yötöiksi – kohtalo demarien käsissä

Konservatiivien ja sosiaalidemokraattisen SPD:n viisipäiväisissä keskusteluissa löytyi lopullinen yhteisymmärrys yön tunteina. SPD hakee tulokselle vielä puoluekokouksen kannan ennen kuin varsinaisiin hallitusneuvotteluihin päästään.

Saksan hallitus
Angela Merkel tiedotustilaisuudessa Berliinissä
Angela Merkel tiedotustilaisuudessa Berliinissä torstaina.John Macdougall / AFP

Saksan seuraavasta hallituksesta neuvotelleet konservatiivit ja sosiaalidemokraatit ovat päässeet yhteisymmärrykseen yön yli jatkuneissa hallitustunnusteluissa.

Kristillisdemokraattista CDU:ta johtava liittokansleri Angela Merkel sanoi aamupäivällä, että hänen puolueensa suosittelee varsinaisten hallitusneuvottelujen aloittamista. Merkelin mukaan maailma ei odota Saksaa.

Myös CDU:n baijerilaisen sisarpuolueen johtaja Horst Seehofer kertoi olevansa tyytyväinen neuvottelutulokseen. Sosiaalidemokraattista SPD:tä johtava Martin Schulz puolestaan sanoi pyytävänsä puoluettaan hyväksymään neuvottelujen aloittamisen.

Pakolaiskatto ja eurouudistus Ranskan kanssa?

CDU, CSU ja SPD aloittivat sunnuntaina hallitustunnustelut, joissa on väännetty muun muassa maahanmuutosta ja sairausvakuutuksesta.

Tunnusteluissa laadittiin 28-sivuinen luonnos, jonka pohjalta varsinaiset hallitusneuvottelut käydään. Luonnoksessa todetaan muun muassa, että hallitus huolehtii siitä, että Saksaan tulevien pakolaisten määrä pysyy vuosittain korkeintaan 180 000–200 000:ssa.

Luonnoksessa aiotaan myös muun muassa "vahvistaa ja uudistaa" euroaluetta yhdessä Ranskan kanssa ja pidättäytyä veronkorotuksista. Der Spiegel -lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan tuleva hallitus lupaisi myös lisää rahaa EU:lle.

Meneillään on jo toinen yritys koota hallitusta viime syyskuun liittopäivävaalien jälkeen. Kristillisten, liberaalipuolue FDP:n ja vihreiden hallitustunnustelut kariutuivat marraskuussa, kun FDP:ltä loppui usko.

SPD halusi oppositioon

Myös edellisessä hallituksessa istuneet sosiaalidemokraatit ilmoittivat vaalien jälkeen jäävänsä oppositioon, kun puolueen kannatus romahti vaaleissa. Hallitukseen lähtö ei vielä tunnustelujenkaan onnistuttua ole SPD:ssä läpihuutojuttu, sillä uusi hallituskausi on herättänyt vastarintaa puolueen sisällä.

SPD haluaakin viedä hallitusneuvotteluihin lähdön hyväksyttäväksi puoluekokoukseen, joka järjestetään sunnuntaina 21. tammikuuta. Hallitukseen lähtöä vastustavan SPD:n nuorisojärjestön puheenjohtaja aikoo sitä ennen kiertää Saksaa saadakseen kokousedustajat torjumaan hallitusneuvottelut.

Angela Merkel hakee neljättä kautta liittokanslerina.

Uutista on päivitetty klo 12.22: Lisätty puoluejohtajien tiedotustilaisuudessa antamat lausunnot sekä yksityiskohtia tunnusteluissa syntyneestä luonnoksesta.

Lähteet: AP, AFP, Reuters