Trump ei lähde Lontooseen avaamaan suurlähetystöä – köydenveto matkasta Britanniaan alkoi kuningattaren kutsusta

Donald Trump lykkäsi jälleen matkaansa Britanniaan. Trumpin matkaa on odotettu Britanniassa jo vuosi. Tällä kertaa suurlähetystön siirto ei miellyttänyt Trumpia.

Donald Trump
Yhdysvaltojen Lontoon-lähetystö joulukuussa 2017.
Yhdysvaltojen Lontoon-lähetystö joulukuussa 2017.Andy Rain / EPA

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on ilmoittanut Twitterissä, ettei aio mennä avaamaan Yhdysvaltojen uutta Lontoossa sijaitsevaa suurlähetystöä. Trumpin Lontoon-matkaa oli suunniteltu tämän vuoden alkuun.

Trump syyttää edeltäjäänsä Barack Obamaa huonoista kaupoista, jotka tehtiin kun vanha lähetystö myytiin ja siirrettiin uuteen rakennukseen.

Trump sanoi Twitterissä, että hän ei fanita edeltäjänsä hallintoa, kun tämä myi pilkkahintaan lähetystön, joka oli Lontoon hienoin ja sijaitsi upealla paikalla.

– Huono diili. Halusivat minut katkaisemaan nauhan – EI! kirjoitti Trump.

Päätös lähetystön myymisestä ja siirtämisestä tehtiin kuitenkin jo ennen Barack Obaman kautta George W. Bushin presidenttikaudella. Vuonna 2008 Yhdysvallat ilmoitti siirtävänsä lähetystönsä turvallisuussyistä Lontoossa.

Trumpin kieltäytymisen jälkeen lähetystön avaa luultavasti Yhdysvaltojen ulkoministeri Rex Tillerson.

Britannian pääministerin Theresa Mayn mukaan suurlähetystön avaaminen on Yhdysvaltojen asia. Mayn tiedottajan mukaan presidentti Trump on hyväksynyt Britannian kutsun, mutta päivämäärää ei ole lyöty lukkoon. Presidentti Trump toivotetaan myös edelleen tervetulleeksi Lontooseen.

Pelkoa mielenosoituksista

The Guardianin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Trumpin tuoreen kieltäytymisen taustalla on pelko mielenosoituksista.

Vierailua on odoteltu pitkään ja ristiriitaisin tuntein. Spekulaatiot Trumpin matkan ajankohdasta alkoivat, kun noin vuosi sitten hän hyväksyi Britannian pääministerin Theresa Mayn esittämän kuningatar Elisabetin kutsun.

Myös pääministeri May on kutsunut Trumpin viralliselle vierailuille maahansa yhteisessä tapaamisessa Valkoisessa talossa. Viimeksi 7. tammikuuta May sanoi, että Trump olisi tulossa Britanniaan vierailulle.

Aiemmin on arveltu, että vierailua on lykätty Trumpin ja Britannian viilenneiden välien takia. Britit eivät ole pitäneet siitä, että Trump on sekaantunut presidenttinä Britannian poliitikkaan useilla tviiteillään.

Trumpin matkalippujen lukkoonlyömistä on arveltu lykänneen prinssi Harryn ja hänen kihlattunsa Meghan Marklen tulevien häiden kutsulista, jolla olisi Barack ja Michelle Obaman nimi, mutta ei Trumpin pariskuntaa.

Jutussa käytetty lähteenä myös The New York Timesia.

*Lue lisää: *

Lehti: Prinssi Harryn ja Meghan Marklen häät saattavat aiheuttaa diplomaattisen kohun

May tiukkana Trumpille: Äärioikeiston videoiden jakaminen väärin

Trump kiukustui Britannian pääministerille: "Theresa, älä keskity minuun"

Lähteet: Reuters, AFP, STT