Tutkija: Presidentinvaalien ennakkoasetelma selkeämpi kuin koskaan – äänestysinto saattaa siksi laskea

Tulevien presidentinvaalien luonne poikkeaa aiemmista. Istuvan presidentin gallupsuosion ennakoidaan vaikuttavan äänestyskäyttäytymiseen.

presidentinvaalit
ilmoitus äänioikeudesta vuoden 2018 presidentinvaaleissa.
Derrick Frilund / Yle

Moni Kuopion torilla liikkuva ennakoi, että useat äänestäjät saattavat jättää äänestämättä tulevissa presidentinvaaleissa.

– Tuntuu, että ihmiset ajattelevat Sauli Niinistön voittavan joka tapauksessa. Ehkä moni jättää siksi äänestämättä, pohtii kaavilainen Tanja Rissanen.

Samaa sanoo kuopiolainen Ulla Räsänen, joka arvioi äänestysprosentin voivan jopa laskea tästä syystä.

– Vaalitulosta pidetään etukäteen hyvin selvänä. Siinä on se puoli, että ihmiset eivät lähdekään äänestämään, Räsänen miettii.

Myös monet puolueiden piirijärjestöjen edustajat pelkäävät tammikuun lopussa käytävien presidentinvaalien äänestysprosentin laskevan.

Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen laitoksen johtaja Markku Jokisipilän mukaan ennakkoasetelmat eivät ole kertaakaan aiemmin näyttäneet näin selkeältä.

– Tämmöisellä tilanteella on taipumusta vaikuttaa siihen, että äänestysvilkkaus jää alhaisemmaksi kuin normaalisti, pohtii Jokisipilä.

Perinteisesti presidentinvaaleissa on äänestetty ahkerasti. Vuonna 2012 äänestysprosentti ensimmäisellä kierroksella oli 72,8, mikä oli 1,1 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuoden 2006 presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella.

Markku Jokisipilä hymyilee kameralle.
Kalle Mäkelä / Yle

Istuvan presidentin haastaminen ei ole helppoa

Vihreiden Savo-Karjalan piirin puheenjohtaja Hanna Susitaival arvioi, että näissä presidentinvaaleissa on erilainen luonne kuin edellisissä.

– On mahdollista, että osa äänestäjistä jättää nämä vaalit väliin, koska lopputulos näyttää etukäteen niin selvältä, Susitaival toteaa.

Hän muistuttaa myös, että istuvan presidentin haastaminen ei ole helppoa. 12 vuotta sitten Tarja Halosen hakiessa jatkopaikkaa toiselle kaudelle, oli hänen gallupjohtonsa Jokisipilän mukaan näin lähellä vaaleja kuitenkin jo laskenut huomattavasti.

– Nythän semmoisia merkkejä ei ole ilmassa. Tarvitaan todella radikaaleja muutoksia ihan viimeisinä viikkoina ennen vaaleja, että tässä nyt mentäisiin toiselle kierrokselle, Jokisipilä myöntää.

Haasteena on herättää ihmisten mielenkiinto

Myös Keskustan Pohjois-Savon piirin toiminnanjohtaja Kimmo Valta pitää tilannetta selkeänä. Haasteena olisi nyt herättää enemmän ihmisten mielenkiintoa.

Keskustan Pohjois-Savon piirin toiminnanjohtaja Kimmo Valta
Kimmo ValtaAntti Karhunen / Yle

– Nyt jos jotain sellaista mielenkiintoa herättävää ei ennen vaaleja tapahdu, niin nykyinen selkeä tilanne voi vaikuttaa heikentävästi äänestysprosenttiin. Tästä syystä varmasti kaikki puolueet ja ehdokkaita asettaneet valitsijaryhmät ovat tiukasti liikkeellä ja pyrkivät tuomaan vaaleja esille, sanoo Valta.

Kaavilaisen Tanja Rissasen ja kuopiolaisen Ulla Räsäsen äänestyssuunnitelmiin ennakkoasetelmat eivät kuitenkaan vaikuta. Kumpikaan ei aio jäädä äänestyspäivänä kotiin.

– Totta kai käyn äänestämässä, suunnittelee Rissanen.