1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Saudi-Arabia

Rattiin pääsevien naisten autokuumetta nostettiin näyttelyssä Saudi-Arabiassa

Naisten ajokiellosta on määrä luopua kesäkuussa. Perjantaina naiset pääsevät Saudi-Arabiassa ensimmäistä kertaa katsomaan jalkapallo-ottelua.

Uutisvideot: Saudi-Arabiassa järjestettiin autonäyttely naisille
Uutisvideot: Saudi-Arabiassa järjestettiin autonäyttely naisille

Saudi-Arabiassa on järjestetty maan ensimmäinen naisille suunnattu autonäyttely. Autolla ajaminen oli Saudi-Arabiassa pitkään naisilta kielletty, mutta syyskuussa maan kuningas antoi määräyksen naisten autoilun sallimisesta.

Määräyksen mukaan naiset pääsevät ajamaan autoa kesäkuuhun mennessä. Uutistoimisto Reutersin mukaan Jeddan kaupungissa järjestetty näyttely keräsi paikalle runsaasti väkeä.

– Olen aina ollut kiinnostunut autoista, mutta me emme ole osanneet ajaa. Nyt olen erittäin kiinnostunut ostamaan auton, mutta haluaisin, ettei se olisi kovin kallis, sanoi näyttelyssä käynyt Ghada al-Ali.

Saudi-Arabiassa elinkustannukset nousivat tammikuussa, kun hallinto nosti polttoaineiden hintaa ja sääti arvonlisäveron.

Naisten elämää on rajoitettu muutenkin tiukasti Saudi-Arabiassa. Viime kuukausina maan johto on luvannut naisille valikoituja uusia vapauksia.

Perjantaina naiset pääsevät ensimmäistä kertaa katsomaan jalkapallo-ottelua Jeddassa. Huomenna stadionin portit avautuvat myös pääkaupungissa Riadissa.

Muutosta varten jalkapallostadioneille on rakennettu erillisiä niin sanottuja perhekatsomoita sekä sosiaalitilat naisia varten.

Lue lisää:

Saudi-Arabiassa palkataan nyt ensimmäisiä naisia kuljettajiksi

Analyysi: Saudi-Arabian naiset pääsevät vihdoin ratin taakse – seuraukset voivat olla kauaskantoiset

Saudi-Arabiassa asuva suomalainen Laura odottaa innolla pääsyä ratin taa – “Täällä sääntöjen tiukkuuteen vaikuttaa se, kuka olet”