1. yle.fi
  2. Uutiset

Kalevan navetan ostanut Petri Pihlajaniemi haluaa vanhoihin rakennuksiin elämää – "Ei se hyödytä, jos ne seisoo tyhjänä"

Uusi yrittäjä on neuvotellut Seinäjoen kaupungin kanssa taidehallin siirtämisestä Kalevan navettaan.

taidemuseot
Petri Pihlajaniemi Kalevan navetan edustalla
Petri Pihlajaniemi Kalevan navetan edustallaElina Niemistö / Yle

Seinäjoella sijaitseva ja 1800-luvun lopulla rakennettu Kalevan navetta on vaihtanut omistajaa. Itikanmäellä sijaitsevan kiinteistön Peab:lta osti Petri Pihlajaniemi.

Kiertäessä Kalevan navettaa yhdessä Pihlajamäen kanssa, voi uuden yrittäjän innostuksen ja kiinnostuksen vanhoja rakennuksia kohtaan havaita. Erityisesti kolmannen kerroksen puupalkit ja pyöreä iso ikkuna ovat tehneet uuteen omistajaan vaikutuksen.

– Ja tässä kun on näitä tolppia, niin näissähän on kuivattu armeijan telttoja ja laskuvarjoja. Täällä on näitä koukkuja, Pihlajamäki esittelee.

Noin viiden tuhannen neliön suuruinen Kalevan navetta on suojeltu asemakaavalla.

Kolmikerroksinen Kalevan navetta on vanhana verkatehtaana ja myöhemmin Puolustusvoimien varastona ollut kookas tiilirakennus Itikan risteyksen tuntumassa. Kutsumanimestään huolimatta lehmien käytössä rakennus ei koskaan ole ollut.

Vihdoinkin taidehalliksi?

Uusi yrittäjä on jo neuvotellut Seinäjoen kaupungin kanssa taidehallin siirtämisestä Kalevan navettaan. Lisäksi rakennuksessa olisi tilaa muille kulttuuritoimijoille.

– Tavoitteena on, että minä saneeraan tämän ja kaupungin kulttuuritoimi tulee tähän vuokralle. Sitten muita kulttuuriin ja vapaa-aikaan liittyviä vuokralaisia on tarkoitus etsiä tähän lisää, Pihlajaniemi kertoo.

Rakennusta haaveiltiin jo vuonna 2011 Seinäjoen taidemuseoksi ja vuonna 2013 uudenlaiseksi taidekeskukseksi. Kokoaikaiseen taidekäyttöön rakennus ei ole vielä koskaan päätynyt, vaan tilassa on järjestetty viime vuosina satunnaisia konsertteja ja näyttelyitä.

– Näen, että viiden vuoden päästä täällä voi olla aikamoinen vilske, paljon ihmisiä päivittäin, Pihlajaniemi kertoo.

Kalevan navetta
Kalevan navettaElina Niemistö / Yle

Suuri kunnostus edessä

Rakennukselle etsittiin pitkään uutta omistajaa. Peab on tarjonnut Kalevan navettaa jo aiemminkin Pihlajaniemelle, mutta nyt aika oli kaupoille otollinen.

– Nyt vain jotenkin loksahti. Itselläni on ollut paljon erikoisia rakennuksia ja olen niitä hyötykäyttöön kunnostanut. Haluan, että talot elää, vaikka ovatkin suojeltuja. Ei se hyödytä, jos ne seisoo tyhjänä, Pihlajaniemi kertoo.

Jos on vähänkään huonouninen, niin tällaisia projekteja ei kannata ottaa.

Petri Pihlajaniemi

Pihlajaniemen mukaan rakennuksen ostossa ratkaisivat rakennuksen keskeinen sijainti, kaupunkiin yhdistävä uusi kävelysilta ja rakennuksen hyvä perusrunko.

– Tämä on 120 vuotta vanha ja säilyy varmasti seuraavatkin 120 vuotta, Pihlajaniemi toteaa.

Pihlajaniemi harmittelee, että nuoren kaupungin vanhaa historiaa on enää vähän jäljellä. Siksi Pihlajaniemi pitää tärkeänä, että rakennus päätyy käyttöön. Saneeraus vaatii kuitenkin paljon töitä.

– Jos on vähänkään huonouninen, niin tällaisia projekteja ei kannata ottaa. Taloudelliset kustannukset ovat mittavia, uuden saa kyllä halvemmalla. Näissä voi tulla myös vastaan mitä vaan. Pitää lähteä sillä ajatuksella, että kaikki on mahdollista, että mitä tulee vastaan, Pihlajaniemi kertoo.

"Täällä ei ihmetellä ja mietitä, vaan mennään eteenpäin"

Pihlajaniemen mukaan Seinäjoki on yrittäjän näkökulmasta positiivinen kaupunki, jonne uskaltaa sijoittaa ja satsata.

– Täällä on yrittäjän hyvä olla ja täällä kaupungin isät ymmärtää kuinka toimitaan, että kaupunki kehittyy. Täällä ei viilata pilkkuja, mitä esiintyy valitettavasti monilla paikkakunnilla. Täällä ei ihmetellä ja mietitä, vaan mennään eteenpäin, Pihlajaniemi kehuu.

Tosin Pihjalaniemen oli aikoinaan vakuutettava kaupungin johto, kun kauppoja rautatieläistentalosta eli nykyisestä Almasta tehtiin. Päättäjät järjestivät kesäretken Pihlajaniemen kotikaupunkiin, Kristiinankaupunkiin. Siellä he tutustuivat muun muassa paloasemaan, joka oli muutettu hotelliksi sekä 30 vuotta tyhjillään olleesta veturitalliin, josta Pihlajamäki oli kunnostanut ravintolan. Näin rautatieläistentalon kunnostus ravintola-hotelliksi pystyi alkamaan.

– Vaikka nyt itse sanonkin, niin jos minä en olisi tullut, niin sitä rakennusta tuskin olisi siinä enää. Siinä olisi varmasti joku iso kerrostalo, Pihlajaniemi toteaa.

Pihlajaniemellä on työn alla myös muita rakennuksia. Vaasassa yrittäjä on siirtänyt suuren puutalon Koulukadulta Palokujalle kerrostalojen alta turvaan. Myös Seinäjoen Almaa ryhdytään laajentamaan.

– Meillä on iso ravintola, mutta hotellihuoneita on liian vähän. Me menetetään paljon kokouksia ja sen takia on tarkoitus tehdä hotellihuoneita.

Suunnittelutyö Kalevan navetan suhteen on Pihlajamäen mukaan tarkoitus aloittaa mahdollisimman pian, kunnostaminen jo kevättalvella. Milloin on sitten valmista?

– Olisikohan keväällä tai 2019, siihen tähdätään, Pihlajaniemi pohtii.

Lue seuraavaksi