Hallitus linjasi: Muut kuin pääkaupunkiseudun kunnat eivät saa kasvupalveluja hoidettavakseen

Muille kunnille tarjotaan niin sanottua allianssimallia, joka mahdollistaa sekä maakunnan järjestämien kasvupalveluiden että kunnallisten elinvoimapalveluiden resurssien yhdistämisen.

maakunnat
siivousta
AOP

Hallitusryhmät ovat päässeet sopuun työvoima- ja yrityspalvelut uudistavasta kasvupalvelulaista. Maakunnat vastaavat vuodesta 2020 lähtien nykyisin ELY-keskusten ja TE-toimistojen tarjoamista yritys- ja työllisyyspalveluista, kertoo työ- ja elinkeinoministeriö tiedotteessa.

Ainoan poikkeuksen tähän muodostaa jo aiemmin sovittu niin sanottu Uudenmaan erillisratkaisu. Siinä kasvupalveluiden järjestämisvastuu on Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten muodostamalla kuntayhtymällä.

Hallitus kuitenkin tarjoaa muille kunnille niin sanottua allianssimallia, joka mahdollistaa sekä maakunnan järjestämien kasvupalveluiden että kunnallisten elinvoimapalveluiden resurssien yhdistämisen. Kolmantena kumppanina voidaan ottaa mukaan myös yritysten tai kolmannen sektorin osaamista.

– Olen tyytyväinen tähän ratkaisuun. Maakunta vastaa yritys- ja työllisyyspalveluista ja kunta yleisen toimivaltansa puitteissa järjestämistään elinvoimapalveluista. Nämä resurssit on jatkossa mahdollista yhdistää tukemaan toisiaan, elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoo tiedotteessa.

Suuret kaupungit ovat aiemmin vaatineet saada järjestää kasvupalvelut itse. Helsingissä lokakuussa kokoontunut suurten kaupunkien työillallinen johti yhteiseen julkilausumaan (siirryt toiseen palveluun), jossa 21 kaupunkia vaati hallitusta muuttamaan lakiesitystä.

Lakia ei lähetetä uudelle lausuntokierrokselle. Ministeri Lintilä esittelee kasvupalvelulain eduskunnalle huhtikuussa.

Lue myös:

Kaikki Vapaavuoren koolle kutsumat 21 kaupunkia vaativat kasvupalvelujen järjestämisvastuuta kunnille - Lyly: "Yksimielisyys yllätti"