1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Donald Trump

Afrikka ja Haiti pöyristyivät Trumpin kielenkäytöstä, myös norjalaiset vaivaantuneita

Yhdysvaltain presidentin väitetty karkea luonnehdinta Haitista ja Afrikan maista on rasistinen ja lietsoo muukalaisvihaa, sanoo YK.

Yhdysvaltain presidentin sanavalinnat herättävät kohua. Kuva: Shawn Thew / EPA

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin alatyylinen kielenkäyttö ehti loukata maailmalla monia.

Trumpin on kerrottu torstaina asettaneen kyseenalaiseksi Haitista, El Salvadorista ja Afrikan maista Yhdysvaltoihin suuntautuvan maahanmuuton ja käyttäneen ilmausta "persläpimaat". Trump ehdotti, että maahanmuuttajia otettaisiin mieluummin Norjan kaltaisista maista.

Perjantaina Trump kiisti käyttäneensä kyseistä ilmausta. Tilaisuudessa läsnä ollut demokraattisenaattori Dick Durbin sanoo, että lehtitiedot Trumpin sanomisista pitävät paikkansa.

Joka tapauksessa vahinko oli jo tapahtunut. Etelä-Afrikkaa hallitsevan puolueen Afrikan kansalliskongressin edustaja sanoi pitävänsä Trumpin puheita äärimmäisen loukkaavina.

– Maamme ei ole "persläpimaa", kuten ei myöskään Haiti, eikä mikään muukaan vaikeuksissa oleva maa, sanoi ANC:n varapääsihteeri Jessie Duarte.

Myös Afrikan maiden yhteistyöjärjestössä Afrikan unionissa Trumpin sanankäyttö huolestuttaa.

– Kun ottaa huomioon historian eli sen, kuinka paljon afrikkalaisia tuli Yhdysvaltoihin orjina, [Trumpin] lausunto on vastoin kaikkia hyväksyttyjä käyttäytymistapoja, sanoi Afrikan unionin tiedottaja Ebba Kalondo.

Ei itsehillintää, ei arvostelukykyä

Myös Haitin hallitus on järkyttynyt Trumpin väitetyistä puheista.

– Nämä loukkaavat ja tuomittavat sanat eivät heijasta sellaista viisautta, itsehillintää ja arvostelukykyä, joita korkeassa poliittisessa virassa olevalta ihmiseltä odottaisi, paheksuu Haitin hallituksen lausunto.

Hallituksen mukaan Trumpin kommentit ovat rasistisia ja antavat virheellisen kuvan haitilaisten merkityksestä yhdysvaltalaisessa yhteiskunnassa.

Haitin Washingtonin suurlähettilään mukaan hallitus on tehnyt valituksen Yhdysvaltain suurlähetystölle.

Trump on perjantaina kiistänyt sanoneensa mitään halventavaa Haitista tai haitilaisista.

Myös keskiamerikkalaisen El Salvadorin hallitus on pahastunut Trumpin kommenteista. El Salvadorin ulkoministeri Hugo Martínez ilmoitti lähettäneensä Yhdysvalloille virallisen protestikirjeen.

Twitter-viesteissään (siirryt toiseen palveluun) Martínez myös korosti salvadorilaisten roolia Pentagonin rakennuksen jälleenrakennuksessa vuoden 2001 terrori-iskujen jäkeen ja New Orleansin jälleenrakennuksessa hurrikaani Katrinan jäljiltä.

Rasismia ja muukalaisvihan lietsontaa

YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston OHCHR:n mukaan Trumpin kommentit lietsovat muukalaisvihaa.

– Kokonaisia maita ja maanosia ei saa tuomita "persläviksi", joiden ei-valkoihoinen väestö ei ole tervetullutta, sanoi tiedottaja Rupert Colville järjestön päämajassa Sveitsissä.

– Tässä on kyse rasismin ja muukalaisvihan vahvistamisesta ja rohkaisemisesta, joka voi häiritä ja tuhota monen ihmisen elämän.

Hämmennystä Norjassa

Myös Norjassa Trumpin väitetyt sanomiset ovat herättäneet hämmennystä ja vaivaantuneisuutta.

Amerikansk Politikk -nettisivuston kommentaattorin Henrik Heldahlin mukaan kommenttia olisi saatettu pitää Norjassa tervetulleena, jos Trump olisi jättänyt kommentistaan Afrikan maita ja Haitia koskevan osan pois.

– Mutta nyt on varmaa, että reaktio on kielteinen, Heldahl arvioi uutistoimisto AP:lle.

Trump onnistui ylistämään Norjaa ja loukkaamaan samalla sen kansalaisia, sanoi puolestaan kansainvälisen politiikan apulaisprofessori Hilde Restad Bjørknes Collegesta Oslosta AP:lle.

– Norjalaisilla on sellainen alemmuuskompleksi, että innostumme kovasti, kun meidät mainitaan. Mutta emme halua, että Yhdysvaltain presidentti imartelee meitä tällä tavoin, Restad kommentoi.

Päivitetty 12.1. klo 17:43, lisätty Haitin reaktio

Päivitetty 12.1. kello 19.04, lisätty El Salvadorin reaktio ja demokraattisenaattori Dick Durbinin kommentti Trumpin puheista.