1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Elisabet II kommentoi ensi kertaa kruunajaisiaan: Vaunut olivat kaameat ja kruunu painoi päässä

Britannian kuningatar puhuu ensi kertaa julkisuudessa vuoden 1953 kruunajaisistaan BBC:n haastattelussa.

Uutisvideot: Kuningatar Elisabet kruunattiin lähes 65 vuotta sitten
Uutisvideot: Kuningatar Elisabet kruunattiin lähes 65 vuotta sitten

Britannian kuningatar Elisabet II on valottanut ensi kertaa tuntemuksiaan kruunajaisissaan lähes 65 vuotta sitten. Elisabetin kertoman perusteella kaikki ei ole kultaa, mikä kiiltää.

Elisabet kertoo Britannian yleisradioyhtiön BBC:n haastattelussa, että kruunun kantaminen on varsin työlästä. Hän käytti kruunajaisissaan kahta kruunua, joista toista hän on pitänyt myöhemminkin muun muassa valtiopäiviä avatessaan.

– Ei voi katsoa alaspäin puhetta lukiessaan, vaan puhe on nostettava ylös. Koska jos katsoisi alas, niska katkeaisi ja kruunu putoaisi. Eli kruunuissa on tiettyjä haittapuolia, mutta muuten ne ovat kovin tärkeitä esineitä, Elisabet sanoo.

Kuningatar kuljetettiin kruunattavaksi Westminster Abbeyyn kullatuissa vaunuissa. Niissä istuminen oli kuningattaren mukaan "kaameaa" muun muassa siksi, ettei nahkajousitus parantanut hänen mielestään juurikaan matkustusmukavuutta.

BBC julkaisi perjantaina otteita harvinaisesta haastattelusta, joka esitetään kokonaisuudessaan sunnuntaina. Kuningatar kertoo haastattelussaan myös kruunajaispukunsa juuttuneen rullautuneeseen mattoon ja lastensa Charlesin ja Annen leikkineen puvun poimuissa "toisin kuin heidän kuului".

"Minun kruununihan se on"

Haastattelun tehneen kruunajaisasiantuntija Alastair Brucen mukaan kyseessä oli enemmänkin keskustelu, sillä "kuningattarelle ei tehdä suoria kysymyksiä". Brucen mukaan Elisabet oli suhtautunut hyvin käytännöllisesti kruununjalokiviin.

Bruce kertoi, että keskustelun lomassa hän oli pyytänyt kruununjalokivistä huolehtinutta henkilöä siirtämään kruunua lähemmäksi, jolloin kuningatar oli itse vetänyt kruunun ja pöydän sen alla lähemmäs.

– Hän sanoi, että "minun kruununihan se on", Alastair Bruce siteerasi monarkkia.

Nyt 91-vuotias Elisabet nousi Britannian kuningattareksi 25-vuotiaana vuonna 1952. Kruunajaisseremonia järjestettiin seuraavan vuoden kesäkuussa.