1. yle.fi
  2. Uutiset

Ympäristöministeri puolustaa kiisteltyä tuulivoimatukea – Riita energiapaketista jatkuu

Energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) kiistää väitteet, joiden mukaan uusiutuvaa energiaa koskeva tukipaketti ei olisi hallitusohjelman mukainen.

Tuulivoimatuki
Tuulivoima Afrikassa aavikolla.
Ivan Mikhaylov / AOP

Kiistely hallitusohjelmaan kuuluvasta uusiutuvan energian tukipaketista sain jatkoa tänään, kun ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) sanoi pysyvänsä hallituksen ajaman tukipaketin takana.

Eilen eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (sin.) tyrmäsi hallituksen tukipaketin Ylen haastattelussa.

Turusen mukaan talousvaliokunnan käsiteltäväksi annettu energiapaketti ei ole linjassa hallitusohjelman kanssa.

Energiapaketin vastuuministerinä toimii energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.)

Tiilikainen: Kustannustehokas ja tarjouskilpailuun perustuva tuotantotuki

– Se on nimenomaan hallitusohjelman mukainen, uusiutuvan sähkön tarjouskilpailuun perustuva tuotantotuki, jossa kustannustehokkaasti edistetään uusiutuvaa sähköntuotantoa, Tiilikainen sanoo.

Turusen johtama eduskunnan talousvaliokunta pani satojen miljoonien tukipaketin hyllylle. Turusen mukaan talousvaliokunta katsoo, että kyse olisi puhtaasta tuulivoimatuesta, vaikka hallitusohjelmassa on sovittu eri energiantuotantomuodot huomioivasta tukipaketista.

Turusen kanssa samoilla linjoilla on Ylen eilen haastattelema niin ikään talousvaliokunnassa istuva kokoomuksen kansanedustaja Harri Jaskari.

– Tässä on nimenomaan ajatuksena se, että pannaan erilaiset uusiutuvan sähkön tuotantomuodot kilpailemaan keskenään ja edullisin tarjous voittaa, Tiilikainen sanoo.

– Mahdollisuus on avattu myös yhdistetylle sähkön- ja lämmöntuotannolle uusiutuvilla biomassoilla ja odotan todella, että tähän tarjouskilpailuun mahdollisimman moni osallistuu.

Tiilikainen ei ole nostamassa vesivoimaa tuen piiriin

Hankkeen hyllyttäneessä talousvaliokunnassa on perätty teknologianeutraaliutta ja hämmästelty muun muassa vesivoiman rajaamista pois tukipaketin piiristä.

Tiilikainen ei ole vesivoimaa tukipakettiin nostamassa. Hänen mukaansa vesivoimaa voidaan tukea esimerkiksi investointituilla.

– Hallituksen esityksen on oltava EU:n valtiotukia koskevan linjauksen mukainen ja EU:n säädökset rajaavat suuret vesivoimahankkeet automaattisesti pois, Tiilikainen sanoo.

– Jos meillä halutaan pienvesivoimaa edistää, niin siihen meillä on investointituki, jota tapauskohtaisesti harkitaan.

Tiilikaisen mukaan noin 300 miljoonan euron uuisiutuvan energian tukipaketti on perusteltu, koska Suomi on sitoutunut edistämän uusiutuvan energian tuotantoa.

Lue lisää:

Hallituksella ilmiriita tuulivoiman tuesta – 300 miljoonan euron energiapaketti menossa uusiksi

Lue seuraavaksi