Helilän koulu pääsee talviloman jälkeen pakoon huonoa sisäilmaa — väistötilojen hinta lähes 9 miljoonaa euroa

Kotkan Karhulassa sisäilmaongelmia on neljässä koulussa. Tammikuun loppuun mennessä valmistuu esitys siitä korjataanko vai korvataanko kouluja.

Kotka
Helilän koulu
Helilän koulu Kotkassa.Juulia Tillaeus / Yle

Sisäilmaongelmista kärsivä Helilän koulu pääsee viimeistään maaliskuun alussa väistötiloihin Kotkassa. Noin sata kuudesluokkalaista on käynyt koulua Karhuvuoressa jo marraskuusta asti. Loput koululaiset siirtyvät pois koulurakennuksesta talvilomien jälkeen.

Kotkan kaupunki päätti hankkia koululle kiireellisesti väistötilat syksyllä tehtyjen sisäilmatutkimusten jälkeen. Reilun 550 oppilaan koulurakennuksen rakenteissa on vaurioita, jotka ovat olleet terveydelle vaarallisia.

Kotkan Karhulan kouluista neljässä on todettu sisäilmaongelmia. Niistä kärsivät Helilän, Hakalan, Rauhalan ja Karhulan koulut. Lisäksi Pihkoon koulun oppilaiden vanhemmille on kerrottu sisäilmaongelmista tällä viikolla, kertoo Kymen Sanomat (siirryt toiseen palveluun). Korjauksia aletaan tehdä heti, jotta koulutyö voi jatkua.

Kotka pohtii parhaillaan, korjaako se olemassaolevia koulurakennuksia vai korvaako se niitä kokonaan uusilla. Ratkaisuesityksen on määrä olla valmiina tammikuun loppuun mennessä, jolloin se saadaan päättäjien käsittelyyn.

Marraskuussa Kotkan palvelujohtaja Jorma Haapanen väläytti vaihtoehtoa, jossa Karhulan neljän koulun tilalle rakennetaan kaksi uutta koulua. Lisäksi pohdinnassa on ollut kahden suomenkielisen lukion siirtäminen yhteen paikkaan.

Äärimmäinen kiire

Helilän koulun pihalle pystytettävät väistötilat maksavat lähes yhdeksän miljoonaa euroa.

Hankina on tehty ilman kilpailutusta, koska se on lain mukaan mahdollista, mikäli hankinta on ehdottoman välttämätön, eikä määräaikoja ole mahdollista noudattaa arvaamattomasta syystä aiheutuneen äärimmäisen kiireen vuoksi.

Kaupungin mukaan väistötilat olisi saatu käyttöön aikaisintaan ensi syksynä koulujen alkaessa, mikäli hankinta olisi kilpailutettu lain edellyttämässä järjestyksessä.

Tarjouspyyntö lähetettiin viidelle yhtiölle, joista yksi jätti tarjouksen. Kaupunki tarttui Elementit-E Oy:n 8 790 000 euron tarjoukseen. Väistötilat hankitaan leasing-rahoituksella.

Asiassa on tehty viranhaltijapäätös. Hankinta tuodaan kaupunginhallitukselle tiedoksi ja hyväksyttäväksi maanantaina.