Metsänomistajat tarttuivat sovintotarjoukseen – eivät vie puukartellijupakkaa hoviin

Sovintotarjouksen mukaan kaksi yhtiötä ei vaadi kulujen korvaamista metsänomistajilta, jos juttua ei viedä hoviin.

metsänomistajat
Puupino.
Ismo Pekkarinen / AOP

Puukartellijupakan yksi haara päättyi perjantaina, kun yksityiset metsänomistajat päättivät, etteivät vie metsäyhtiöitä hovioikeuteen.

Liki 500 yksityistä metsänomistajaa vaati käräjäoikeudessa miljoonakorvauksia Metsäliitto Osuuskunnalta, Stora Ensolta ja UPM-Kymmeneltä. Metsänomistajat katsoivat, että kartelli laski raakapuun hintaa ja metsänomistajat menettivät suuria summia.

Käräjäoikeuden mukaan kiellettyä tietojenvaihtoa yhtiöiden välillä tapahtui, mutta näyttöä vaikutuksesta raakapuun hintaan ei löytynyt. Korvausvaateet hylättiin ja metsänomistajat määrättiin maksamaan yhtiöiden oikeudenkäyntikulut.

Metsänomistajien 486 hengen Suuri Savotta -ryhmä aikoi viedä jutun hovioikeuteen, mutta päätyi perjantaina ottamaan vastaan Stora Enson ja UPM-Kymmenen sovintotarjouksen. Sovinnon mukaan yhtiöt eivät vaadi kulujen korvaamista, jos juttua ei viedä hoviin.

– Metsänomistajat tulivat siihen tulokseen, että he eivät tule ottamaan niin suurta taloudellista riskiä. Hovioikeuteen valittaminen on Suomessa kallista, se olisi neljän miljoonan euron kuluriski, kertoo metsänomistajien edustaja Reijo Lahtonen.

Lahtosen mukaan vielä perjantaiaamuna ennen päätöstä 13 metsänomistajaa harkitsi jatkavansa hoviin, mutta perääntyi lopulta.

Toisin kuin aiemmin kerrottiin, sovintoa tarjosivat vain Stora Enso ja UPM-Kymmene. Metsäliitto Osuuskunta ei koskaan esittänyt sovintoa vaan perii metsänomistajilta reilun miljoonan euron oikeudenkäyntikulunsa täysimääräisesti.

Kunnille ei sovintotarjousta

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi 32 kunnan korvausvaatimukset metsäyhtiöille lokakuun lopussa antamassaan päätöksessä.

Kunnat olivat vaatineet Stora Ensolta, UPM:ltä ja Metsäliitolta lähes kuuden miljoonan euron vahingonkorvauksia puukauppojen menetetyistä tuloista vuosina 1998-2004. Kaikki valittaneet kunnat ovat ilmoittaneet tyytymättömyytensä päätökseen.

Valitusaikaa Helsingin hovioikeuteen on jatkettu 28. helmikuuta saakka. Kunnat eivät ole saaneet Stora Ensolta ja UPM:ltä vastaavaa sovintotarjousta, jonka metsäyhtiöt tekivät syksyllä yksityisille metsänomistajille, jos ne eivät valita hovioikeuteen.

Metsähallituksen korvausvaatimus on parhaillaan hovioikeudessa. Käsittelyn on määrä päättyä tammikuun lopulla. Metsähallitus vaatii 125 miljoonan euron korvauksia.

_Korjaus 13.1.2018 klo 17.57: STT korjasi alkuperäistä versiota uutisesta muuttamalla toisen kappaleen virkettä siten, että "... kartelli laski raakapuun hintaa ...". Virheellisessä versiossa todettiin, että "... kartelli nosti raakapuuun hintaa ...". _

Oikaisu 19.1.2018 kello 12.00: Jutussa kerrottiin virheellisesti viitaten kaikkiin jutun metsäyhtiöihin, että yhtiöt eivät vaadi kulujen korvaamista, jos juttua ei viedä hoviin. Todellisuudessa sovintoa tarjosivat vain Stora Enso ja UPM-Kymmene. Metsäliitto Osuuskunta ei koskaan esittänyt sovintoa vaan perii metsänomistajilta reilun miljoonan euron oikeudenkäyntikulunsa täysimääräisesti. _Oikaisu on julkaistu myös erillisenä juttuna täällä: _ Oikaisu juttuun puukartellijupakasta

*Aiempia uutisia aiheesta *

KSML: Stora Enso ja UPM tekivät sovintotarjouksen metsänomistajille puukartellijupakassa

Rauma valittaa oikeuden puukartellipäätöksestä – joutuisi maksamaan 200 000 euroa

Käräjäoikeus hylkäsi kuntien puukartellikanteet metsäyhtiöitä vastaan

Metsänomistajien miljoonavaateet kaatuivat – oikeus antoi ensimmäiset tuomionsa suuressa puukartellijutussa

Oikeudenmukaisuus vai raha – Mikä on saanut tämän miehen taistelemaan 6 vuotta suuryhtiöitä vastaan?