Kumpi vaikuttaa auton hintaan enemmän, vuosimalli vai ajokilometrit? Lue tästä milloin auto kannattaa ostaa ja milloin myydä

Dieselauton arvo laskee bensiiniauton arvoa nopeammin iän kasvaessa. Bensiiniauton arvo taas laskee nopeammin kilometrien kasvaessa. Kuulostaa vaikealta ja myös on sitä.

käytetyt autot
Käytettyjä autoja myynissä.
Autoliikkeissä vaihtoautolomake yleistyi viime vuonna. Nyt sellainen on tulossa myös yksityisten väliseen autokauppaan.Ismo Pekkarinen / AOP

Tammikuu on hyvä aika ostaa mutta huono aika myydä käytettyä autoa.

Parhaiten rahoilleen saa nyt vastinetta, jos käytetyn pääsee ostamaan suoralla kaupalla tai vaihdossa annettava auto on todella edullinen.

Omasta käytetystään saa juuri nyt huonon hinnan muun muassa siksi, että esimerkiksi kolmivuotiaita autoja on lähipäivinä tulossa runsaasti myyntiin. Taustalla on se, että suuri määrä leasingsopimuksia päättyi joulukuussa.

Laakkonen-konsernin vaihtoautoista vastaava kenttäjohtaja Eero Koivula tietää, että liikkeisiin nyt tulevista entisistä leasingautoista "parhaat viedään päältä". Näiden autojen matkamittarissa on yleensä 60 000–100 000 kilometriä.

– Jos autolla on ajettu 60 000 kilometriä, niin siinä on kesärenkaat jo vaihdettu ja talvirenkaat ovat vielä käyttökelpoiset.

Suomen vaihtoautojen hinnankehityksen tuntee tarkimmin informaatiopalveluja autokauppiaille myyvän Autovistan pääanalyytikko Markus Halonen. Hän näkee muun muassa myyntiajoista, mikä liikkuu ja mihin hintaan.

– Esimerkiksi viime kuukausina alle 40 000 kilometriä ajetut autot ovat käyneet melko selvästi nopeammin kaupaksi kuin enemmän ajetut.

Halosen mukaan kysyntä ja tarjonta sanelevat autojen markkinahinnat. Hintojen pitäisi ainakin teoriassa asettua sellaisiksi, että kaikenlaiset autot menevät kaupaksi suurin piirtein yhtä nopeasti riippumatta iästä ja kilometrimäärästä.

Jos siis alle 40 000 kilometriä ajettujen autojen kauppa käy vielä jatkossakin huomattavasti ripeämmin kuin muiden, tasataan markkinoita niin, että näiden hyvin menevien autojen hintoja nostetaan hieman.

150 000 kilometrin jälkeen pelkkää pudotusta

Eniten vaihtoautoja Suomessa myy Kamux. Ostojohtaja Tero Törmänen kertoo, että heillä halutuin vaihtoauto on sellainen alle 50 000 kilometriä ajettu, joka jää merkittävästi halvemmaksi kuin uusi vastaava.

– Toinen on edullisemmat alle 15 000 euron autot, joilla on ajettu alle 150 000 kilometriä.

Voi melkein sanoa, että jos on 200 000 ajettu, niin kannattaa ajaa satatuhatta lisää.

Eero Koivula, kenttäjohtaja, Laakkonen

Kamuxin Törmäsen mukaan arvon jyrkin lasku alkaa 150 000 ajokilometristä. Laakkosen Eero Koivula on samoilla linjoilla.

Koivula sanoo, että muutama vuosi sitten 100 000 kilometriä ajetun ja 150 000 kilometriä ajetun hinnat olivat vielä lähellä toisiaan. Tässä on tapahtunut suuri muutos. Paljon ajetusta ei saa enää kunnon hintaa.

– Voi melkein sanoa, että jos on 200 000 ajettu, niin kannattaa ajaa satatuhatta lisää.

Avoauto pitää hankkia talvella

Nykyään neliveto löytyy lähes joka automerkiltä ja joka autoluokasta. Ennen nelivetoinen auto kannatti ostaa kesällä, sillä myöhemmin syksyllä talviautoiksi miellettyjen nelivetojen hinta nousi selvästi.

Vuodenajoilla on kuitenkin enää hyvin vähän vaikutusta autohintoihin. Aiemmin autokauppa teki huippumyyntiä kesäkuukausina ja myynti hyytyi syksyllä. Nykyään lokakuu on yksi parhaista myyntikuukausista.

– Avoautoissa on konkreettisin kysyntäero. Avoauto kannattaa ostaa talvella. Kysyntä nostaa yleensä hintoja kesällä hintaluokasta riippuen kalliimmissa autoissa jopa tuhansia euroja, Kamuxin Törmänen sanoo.

Autoanalyytikko Markus Halosen mukaan auton pyyntihinta ja se hinta, jolla se lopulta menee kaupaksi, eivät ole täysin sidoksissa toisiinsa.

– Pyyntihinnan ja myyntihinnan välillä oleva alennus kyllä vaihtelee merkeittäin ja malleittain. Prosentuaalinen alennus yleensä kasvaa vanhempiin ja halvempiin autoihin mentäessä, mutta euromääräinen alennus vähän pienenee.

Väärin ostettu tietää vaikeuksia autoa myytäessä

Pienemmissä autoissa tehdaslisävarusteiden ja varustelun merkitys hintaan on Kamuxin Törmäsen mukaan vähentynyt, koska näiden autojen vakiovarusteet ovat jo hyviä. Isompien ja kalliimpien autojen ostajat taas nimenomaan hakevat lisävarusteita.

– Ostaessa vähän käytetyn, hyvin varustellun auton, hintaero uuteen voi olla todella merkittävä etenkin kalliimmissa autoissa.

Laakkosen Koivula kääntäisi katseen myös uuden auton ostajaan. Joitakin lisävarusteita täytyy ostajalle "melkein tuputtaa", jotta tämä ei joutuisi vaikeuksiin siinä vaiheessa, kun hän on tarjoamassa autoaan vaihdossa. Tyypillinen tuputettava on metalliväri.

– Jos jokin tietty varuste puuttuu, autolla ei ole kysyntäarvoa. Jos esimerkiksi on E-sarjan Mercedes manuaalivaihteisena, niin se alkaa nyt olla myymätön paikka.

Tämä auto on myyty.
.Tuomo Rintamaa / Yle

Jos auto on alennuksessa, on myyjä myyntituulella

Suomessa myytävistä käytetyistä Skodat menevät tällä hetkellä nopeimmin kaupaksi.

Ostajat pelkäsivät pitkään pienempiä moottoreita, mutta nyt niitä kysytään vaihtoautomarkkinoilla. Automaattivaihteet ovat erittäin haluttuja.

Jos nyt ostaa uuden tai uudehkon auton, menettää kolmen vuoden aikana vähiten rahaa ostamalla perusvarusteisen ja pienellä moottorilla varustetun auton. Suosittujen pikkuautojen kuten Ford Fiestan tai Skoda Fabian arvo putoaa tietenkin prosenteissa laskettuna paljon, mutta euromääräisesti parhaimmillaan vain muutama tuhat euroa.

– Se on käsittämätöntä, miten vähän se joissakin autoissa tulee laskemaan, toteaa Laakkosen Eero Koivula.

Käytetyn ostoa mielivien kannattaa opetella lukemaan intiaanimerkkejä. Jos myynnissä olevaan käytettyyn tarjotaan netti-ilmoituksessa tai mainoksissa alennuksia, lahjakortteja, kimppakauppoja tai cash-back –kampanjoita, on suoran kaupan ostajalla todellinen iskun paikka.

Alennusmyynti on merkki, että autosta pitää päästä eroon. Kyse ei aina ole edes siitä, että auto on ollut myynnissä liian pitkään, vaan autokauppiaalla saattaa olla pino laskuja odottamassa. Kassaan pitää saada jostakin rahaa.