Keskusta patistelee tänään omiaan Vanhasen taakse – presidentinvaaleissa tappio Väyryselle olisi nöyryytys

Keskustan puoluejohto ja ministerikaarti pyrkivät tänään vakuuttamaan paikallistason järjestöjen puheenjohtajat siitä, että presidentinvaaleissa ääni kannattaa antaa Sauli Niinistön tai Paavo Väyrysen sijaan Matti Vanhaselle. 

presidentinvaalit
Jouni Ovaska, Juha Sipilä, Matti Vanhanen ja Juha Rehula keskustan puheenjohtajapäivillä Helsingissä.
Puoluesihteeri Jouni Ovaska, puheenjohtaja Juha Sipilä, presidenttihdokas Matti Vanhanen ja kansanedustaja Juha Rehula keskustan ensimmäisillä valtakunnallisilla puheenjohtajapäivillä Helsingissä lauantaina.Markku Ulander / Lehtikuva

Keskusta yrittää tänään innostaa kenttäväkeään keskustan oman ehdokkaan taakse tulevissa presidentinvaaleissa. Helsingin hotelli Scandic Parkissa pidettäville puheenjohtajapäiville on tuotu puolueen ykköstykit pääministeriä myöten.

Patistelua tarvitaan, sillä viimeisimmän kannatusmittauksen mukaan jo vuonna 2016 keskustan ehdokkaaksi valitun Vanhasen tilanne näyttää suorastaan nololta.

Pitkästä valmistautumisajasta huolimatta Vanhasen kannatus matelee kahdessa prosentissa, ja vasta joulukuussa kannatusyhdistyksen kautta ehdolle asettunut Väyrynen singahti ohi neljän prosentin kannatuksella.

Vanhasta kannatti vain 17 prosenttia keskustalaisista, kun 69 prosenttia puolueen kannattajista oli valmis äänestämään Sauli Niinistön jatkokaudelle.

Väyrysen suosio keskustaa kannattavien joukossa oli pienempi kuin Vanhasella, mutta silti keskustalaisista 9 prosenttia ilmoitti äänestävänsä mieluummin sivuraiteelle ajautunutta kunniapuheenjohtajaa kuin puolueen virallista presidenttiehdokasta.

"Nyt on tapahtunut käänne"

Helsinkiin saapuneet keskusta-aktiivit kertovat yksi toisensa jälkeen vakuuttuneensa siitä, että Vanhasen suoritus Ylen torstaisessa tentissä on riittänyt kääntämään tilanteen ja tuomaan Niinistön taakse asettumista harkinneet keskustalaiset takaisin kotiin.

Samaa vakuutteli puoluesihteeri Jouni Ovaska lauantain tilaisuuden avanneessa puheenvuorossaan.

– Nyt on tapahtunut käänne. Istuva presidentti sanoi tällä viikolla, että toista kierrosta ei tule. Mehän pidämme huolen siitä, että toinen kierros tulee, Ovaska sanoi.

Ovaska viittasi Savon Sanomien uutiseen, jonka mukaan Sauli Niinistö sanoi, että toista kierrosta ei tule. Myöhemmin Niinistö selitti (siirryt toiseen palveluun)kommenttinsa olleen huumoria.

Keskustalaisille pitämässään puheessa Matti Vanhanen haastoi presidentti Niinistöä tämän Nato-näkemyksistä ja korosti omia keskustalaisia arvojaan.

– Viime aikoina Niinistö on lähtenyt spekuloimaan, että EU ja Nato ovat lähteneet lähentymään tavalla, joka johtaa tarpeeseen harkita Nato-jäsenyyttä. En ymmärrä tätä logiikkaa, sillä sekä EU että Nato haluavat pitää oman työnjakonsa selkeänä. Niillä on oma roolinsa, ei haluta kilpailevaa toimintaa niiden välillä. Ei ole Suomen intresseissä lähteä sekoittamaan niitä toisiinsa, Vanhanen sanoi.

Vanhanen pyrki myös osoittamaan ristiriitoja Niinistön aluepolitiikkaa koskevista kommenteista, jotka ovat keskustalaisille äärimmäisen tärkeitä.

– Koko maan eheyden ylläpitäminen erottaa meidät. Ei tarvitse lukea kuin Helsingin Sanomien vaalikonevastauksia, joissa Niinistö ainoana ehdokkaana asettuu tukemaan näkemystä suurkaupunkien muita alueita tärkeämmästä roolista. Tosin eilen Tampereella tentissä hän sanoi, että hän haluaa pitää koko maan asuttuna, Vanhanen sanoi.

Edellisen kerran presidenttiehdokkaana ollessaan vuonna 2006 Vanhanen sai ensimmäisellä kierroksella äänistä 18,6 prosenttia ja sijoittui kolmanneksi.

Vanhasen häviäminen Väyryselle olisi kirvelevä tappio puoluejohdolle.

Rivikepulaisten taivuttelulla alkaa olla kiire, sillä presidentinvaalien ennakkoäänestys alkaa jo keskiviikkona.