Tšekkiläiset äänestävät presidentistä – Itäsuuntautuneen Miloš Zemanin odotetaan voittavan jatkokauden

Zemanin äänestyspaikalla Prahassa sattui selkkaus, kun ukrainalaisen aktivistiryhmän jäsen protestoi Zemanin Venäjä-suhteita vastaan.

Tshekki
Kävelykepin kanssa kulkeva Zeman on tulossa ovesta sisään hymyillen leveästi. Ympärillä on tummapukuisia turvamiehiä.
Tšekin presidentti Miloš Zeman saapui äänestyspaikalle Prahassa perjantaina.Martin Divisek / EPA

Tšekkiläiset äänestävät tänään perjantaina ja huomenna lauantaina presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella.

Vaalien ennakkosuosikki on istuva presidentti, 73-vuotias Miloš Zeman.

Zeman tunnetaan jyrkkänä muslimien maahanmuuton vastustajana ja Venäjä-myönteisenä poliitikkona.

Prahassa äänestyspaikalla nähtiin perjantaina Venäjä-suhteita sivuava välikohtaus, kun ukrainalaisen feministisen Femen-ryhmän aktivisti juoksi äänestämään saapuneen presidentin eteen, riisui paitansa ja huusi Zemanin olevan "Putinin huora".

Presidentin turvamiehet kaatoivat naisen maahan, ja presidentti saatettiin hetkeksi ulos äänestyspaikalta.

Harmaapukuinen parrakas turvamies painaa maahan farkkuihin pukeutunutta naista.  Ympärillä seisoo muita turvamiehiä, joista yksi pidättelee tilannetta kuvaavia valokuvaajia äänestyskopin nurkalla.
Presidentin turvamies otti kiinni Femen-aktivistin äänestyspaikalla.Marin Divisek / EPA

Zemanin kovimpana vastaehdokkaana pidetään keskustaliberaalia Jiří Drahošia, joka on Tšekin tiedeakatemian entinen johtaja. 68-vuotias Drahoš haluaa Tšekin esittävän aiempaa aktiivisempaa roolia EU:ssa ja kannattaa Tšekin liittymistä yhteisvaluutta euroon.

Ensimmäisen kierroksen äänestys päättyy lauantaina kello 15 Suomen aikaa. Vaalien odotetaan etenevän toiselle kierrokselle, jotka pidetään kahden viikon päästä.

Venäjä-pakotteiden kriitikko

Zeman on pitänyt yllä lämpimiä suhteita Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin ja on vaatinut Krimin miehityksen takia asetettujen EU-pakotteiden purkamista.

Zeman haluaa myös tiivistää kauppasuhteita Kiinaan ja oli ainoa länsimainen valtionpää sotilasparaatissa Pekingissä 2015. Zeman on myös puhunut kovasanaisesti muslimien maahanmuuttoa vastaan ja vastustanut ajatusta EU-tason taakanjaosta turvapaikanhakijoiden sijoittamisessa.

Tässä kysymyksessä Zeman on samassa leirissä Puolan ja Unkarin nykyjohdon kanssa.

Vuoden 2015 pakolaiskriisiä Zeman luonnehti "organisoiduksi maahanhyökkäykseksi" Eurooppaan. Zemanin mukaan muslimeja on mahdotonta kotouttaa Eurooppaan.

Zeman on myös ilmaissut kannattavansa Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia. Zeman on Trumpin tavoin hyökännyt mediaa ja "älymystöeliittiä" vastaan.

Vaikea hallitustilanne

Tšekin presidentillä on rajalliset valtaoikeudet, mutta presidenteillä on ollut maassa merkittävä rooli mielipidevaikuttajina. Presidentinvaaleilla voi myös olla vaikutusta Tšekin hallitustilanteeseen.

Zeman tukee pääministeri Andrej Babišia, jolla on ollut vaikeuksia muodostaa hallitusta.

Liikemiehestä poliitikoksi ryhtyneen miljardöörin Babišin ANO-puolue nousi vaaleissa Tšekin suurimmaksi puolueeksi, mutta muut parlamenttipuolueet suhtautuvat häneen torjuvasti, varsinkin kun Babišia painavat syytökset EU-tukien hankkimisesta laittomasti.

Babišin vähemmistöhallituksen uskotaan kärsivän tappion tulevassa luottamuslauseäänestyksessä 16. tammikuuta.

Aiheesta aiemmin:

Venäjämieliset valeuutiset uppoavat tšekkeihin: "Euroopan rauha on Putinin ansiota" 21.10.2017

Euroopan epäilevät tuomaat Tšekissä torjuvat niin euron kuin maahanmuutonkin: "Pärjäämme omillamme" 19.10.2017

Voitonpäivän juhlallisuudet puhuttavat – Tšekin presidentti suuttui Yhdysvaltain suurlähettiläälle 6.4.2015

Tshekin uusi presidentti aloitti kautensa hyökkäämällä mediaa vastaan 8.3.2013

Aiheesta muualla:

Iltalehti: Tsekki valitsee uuden presidentin - ennakkosuosikki on nykyinen presidentti Miloš Zeman, joka on hyvää pataa Putinin kanssa (siirryt toiseen palveluun) 12.1.2018

Helsingin Sanomat: Tšekin presidentti Miloš Zeman on Putinin kaveri ja herättää toistuvasti kummastusta kommenteillaan (siirryt toiseen palveluun) 2.12.2014 (maksumuurin takana)