1. yle.fi
  2. Uutiset

Trump viivytti Iranin ydinsopimuksen kaatamista mutta vaatii uutta järjestelyä – neuvottelematta Iranin kanssa

Yhdysvaltain presidentti lykkäsi vielä Iranin ydinpakotteiden palauttamista. Trump vaatii eurooppalaisilta liittolaisiltaan uutta sopimusta Iranin ydinohjelman suitsimiseksi.

Iran
Donald Trump
Donald TrumpBrendan Smialowski / AFP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump haluaa neuvotella eurooppalaisten liittolaistensa kanssa uuden sopimuksen Iranin kanssa vuonna 2015 tehdyn ydinsopimuksen tilalle.

Trump lykkäsi perjantaina ydinohjelmaan liittyvien ydinohjelmaan liittyvien pakotteiden palauttamista Iranille, mutta Valkoinen talo ilmoittaa, että kyseessä on viimeinen tällainen lykkäys.

Yhdysvaltain presidentin on 120 päivän välein hyväksyttävä lykkäys, muuten ydinpakotteet palaavat voimaan.

– Tämä on viimeinen mahdollisuus, Trump ilmoitti julkilausumassaan.

– Ellei sellaista sopimusta saada aikaan, Yhdysvallat ei enää lykkää pakotteita pysyäkseen Iranin ydinsopimuksessa. Ja jos millä tahansa hetkellä tulen siihen tulokseen, että sellainen sopimus ei ole saavutettavissa, vetäydyn sopimuksesta välittömästi, Trump uhkasi.

Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif kirjoitti Twitter-viestissä, että kyseessä on epätoivoinen yritys kaivaa maata vankan monenkeskisen sopimuksen alta. Ulkoministerin mukaan sopimusta ei voida neuvotella uusiksi.

Trump on jatkuvasti arvostellut Iranin kanssa solmittua sopimusta riittämättömäksi. Viisi suurvaltaa, EU ja Iran solmivat sopimuksen 2015 hankalien ja pitkällisten neuvottelujen päätteeksi.

Sopimuksen mukaan Iran rajoittaa ydinohjelmaansa ja vastineena länsi purkaa Irania vastaan asetettuja pakotteita.

Taustalla on huoli siitä, että Iran kehittää ydinasetta. Iran kiistää epäilyt ja sanoo tavoittelevansa rauhanomaista ydinenergiaa.

Yhdysvallat katsoo Iranin rikkoneen sopimuksen henkeä ohjuskokeillaan.

Euroopan maat ovat kehottaneet Yhdysvaltoja pysymään vuoden 2015 sopimuksessa. Sopimuksen toteutumista valvova kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA sanoo Iranin noudattaneen sopimusta.

Iranin kanssa ei neuvoteltaisi

Irania Trumpin hallinto ei edes ottaisi neuvottelupöytään. Sen sijaan ajatuksena on, että Iraniin kohdistettaisiin Yhdysvaltain ja Euroopan pakotteita, jos se ei noudattaisi uuden järjestelyn ehtoja.

Yhdysvaltain tavoittelema uusi sopimus olisi myös pysyvä eikä väliaikainen kuten nykyinen sopimus, joka ulottuu vuoteen 2025. Uuden sopimuksen kohteena olisi myös Iranin ohjusohjelma eikä vain ydinohjelma.

Yhdysvalloilla on edelleen voimassa muita Iranin vastaisia pakotteita liittyen ihmisoikeuksiin, terrorismiin ja ballististen ohjusten kehittelyyn.

Yhdysvaltain valtiovarainministeriö asetti perjantaina pakotteita 14 iranilaiselle henkilölle ja yhtiölle. Joukossa on muun muassa Iranin tuomioistuinlaitoksen johtaja Sadegh Amoli Larijani.

Pakotteita perusteltiin Iranin hallinnon kovilla otteilla viimeaikaisia mielenosoituksia vastaan.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi