Trumpin lääkäri: Presidentti on "erittäin terve"

Lääkärin on määrä antaa julkinen selonteko tiistaina.

Donald Trump
Donald Trump
Donald TrumpShawn Thew / EPA

Presidentti Donald Trumpin Valkoisen talon lääkäri on julistanut hänet "erinomaisen terveeksi" sen jälkeen, kun presidentille tehtiin ensimmäinen terveystarkastus Walter Reedin sotilassairaalassa perjantaina.

Valkoisen talon tiedotteessa lääkäri Ronny Jackson sanoo, että tarkastus meni poikkeuksellisen hyvin ja että hän aikoo antaa lisää tietoja tiistaina. Tarkastuksen kerrotaan kestäneen noin kolme tuntia.

Aiemmissa presidentin terveystarkastuksissa on katsottu muun muassa presidentin pituus, paino, painoindeksi, leposyke ja verenpaine. Tarkastuksessa voidaan myös tutkia tarkemmin esimerkiksi sydäntä, keuhkoja ja näköä.

Trumpin henkinen tila ei tarkastelussa

Valkoinen talo kertoi aiemmin tällä viikolla, ettei Trumpin henkistä tilaa arvioida presidentin terveystarkastuksessa. Valkoinen talo otti asiaan kantaa sen jälkeen, kun amerikkalaisviestimet olivat tiedustelleet useaan otteeseen Trumpin mahdollisesta psykiatrisesta arviosta.

Trump vitsaili terveystarkastusta edeltävänä iltana Twitterissä, että tarkastuksen on parasta mennä hyvin, tai osakemarkkinat eivät ole tyytyväisiä. Trump myös sanoi uskovansa tarkastuksen menevän hyvin. Vuoden 2016 presidentinkampanjansa aikana Trump julkisti lääkärinsä kirjoittaman kirjeen, jossa hänen fyysistä kuntoaan kehuttiin erinomaiseksi.

Yhdysvalloissa selvitetään parhaillaan, pitäisikö maahan perustaa lääkäriryhmä, joka tutkii istuvan presidentin terveyden säännönmukaisesti.

Lähteet: AFP