Kaliforniassa jatketaan mutavyöryssä kadonneiden etsintöjä – kuolleita jo 18

Useita ihmisiä on yhä kateissa mudan peittämällä Monteciton alueella. Vyöryjä edeltänyt ja tuhoja pahentanut maastopalo on saatu hallintaan.

maanvyörymät
Mutainen pelastuskoira auttaa mutavyöryssä kadonneiden etsinnässä Kaliforniassa.
Pelastuskoira auttoi mutavyöryssä kadonneiden etsinnässä Kalifornian Montecitossa perjantaina.Frederic J. Brown / AFP

Etelä-Kaliforniassa on laajennettu mutavyöryissä kadonneiden etsintöjä. Osavaltion viranomaisten mukaan noin 1 250 pelastustyöntekijää paiskii töitä ympäri vuorokauden.

Perjantai-iltana paikallista aikaa kerrottiin, että vyöryissä kuolleiden määrä on noussut 18:aan. 87-vuotias mies oli löytynyt kuolleena kotoaan Monteciton alueella Santa Barbaran piirikunnassa.

Kymmeniä rakennuksia tuhoutui

Useita ihmisiä on yhä kateissa. Piirikunnan sheriffin mukaan viranomaiset ovat vielä toiveikkaita, koska usein ihmisiä on löytynyt elossa viikonkin etsintöjen jälkeen.

Rankkasateet saivat mutavyöryt liikkeelle varhain tiistaiaamuna paikallista aikaa. Pahimmin kärsineillä alueilla talot täyttyivät mudasta, ja paikoin mutaa kasautui lähes viiden metrin paksuisesti.

Mutavyöryn kerrotaan tuhonneen kokonaan yli 60 rakennusta ja sadat ovat kärsineet vahinkoja. Suurin osa ehjinä säilyneiden talojenkin asukkaista on määrätty poistumaan alueelta pelastus- ja raivaustöiden helpottamiseksi.

Mutavyöryissä vahinkoja kärsinyt kappeli Montecitossa Kaliforniassa.
Myös Montecitossa sijaitseva kappeli kärsi vaurioita rankkasateiden liikkeelle saamissa mutavyöryissä.Mike Eliason / Santa Barbaran pelastuslaitos

Vyöry syöksyi paljaiksi palaneilla rinteillä

Massat pääsivät valumaan vapaasti pitkin kukkuloita, sillä Kalifornian historian laajin maastopalo oli tuhonnut kasvillisuuden rinteiltä edeltäneiden viikkojen aikana. Paloviranomaiset julistivat perjantaina saaneensa viimein yli kuukauden roihunneen palon 100-prosenttisesti hallintaan.

Palossa tuhoutui satoja rakennuksia ja yli 1 100 neliökilometriä maastoa. Useat julkisuuden henkilöt ja muut varakkaat kalifornialaiset omistavat asuntoja tuhoalueella Los Angelesin luoteispuolella.

Lähteet: Reuters, AP, AFP