1. yle.fi
  2. Uutiset

Chilessä ihmetellään tuhotöitä kirkoissa – paavi saapuu vierailulle maanantaina

Yksi kirkko yritettiin sytyttää tuleen ja ainakin kahdesta muusta löytyi viitteitä tuhotyön yrityksestä. Paavi vierailee ensi viikolla Chilessä ensi kertaa 30 vuoteen.

Franciscus
Elisabet Pyhän kirkon palovahinkoja kärsinyt ovi Chilen pääkaupungissa Santiagossa.
Chilen pääkaupungissa Santiagossa korjailtiin tuhopolton jälkiä Elisabet Pyhän kirkossa 12. tammikuuta 2018.Mario Ruíz / EPA

Chilen pääkaupungissa Santiagossa tutkitaan kirkkoihin kohdistuneita tuhotöitä paavin vierailun alla. Kohteena oli ainakin kolme kirkkoa, joista yhden ovet olivat ehtineet palaa ennen kuin palolaitos ehti paikalle.

Kirkon ovilla oli sytytetty tulipalo ja rakennukseen valeltu palavaa nestettä. Kahdesta muusta kirkosta löytyi säiliöitä täynnä palavaa nestettä, mutta niitä ei ollut sytytetty tuleen.

Yhden kirkon luota löytyi lehtinen, jossa luki "seuraavat pommit ovat kasukassasi" viitaten kirkonmiesten käyttämään vaatteeseen. Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) toisessa lehtisessä taas viitattiin Chilen alkuperäiskansaan kuuluviin mapuche-intiaaneihin. Uutistoimisto AP:n mukaan viestissä myös vaadittiin kaikkien poliittisten vankien vapauttamista.

Tekijöistä ei ole toistaiseksi tietoa. Radikaaleimmat mapuche-intiaaneista ovat käyttäneet väkivaltaa protesteissaan. Chilessä on myös joitakin väkivaltaisia anarkistiryhmiä.

Paavi tapaa alkuperäiskansojen edustajia

Paavi Franciscus on tulossa vierailulle Chileen maanantaina ja aikoo muun muassa tavata mapuche-intiaanien edustajia eteläisessä Temucon kaupungissa. Mapuchet ovat vaatineet Chilen hallitusta palauttamaan alkuperäiskansan maat. Mapuche-intiaaneihin kuuluu noin kymmenesosa Chilen väestöstä, ja heitä asuu myös paavin kotimaassa Argentiinassa.

Chilen presidentti Michelle Bachelet sanoi perjantaina pitävänsä tuhotöitä "hyvin omituisina" ja pyysi perjantaina chileläisiä ottamaan paavin vastaan "kunnioituksen hengessä".

Hyväksikäyttöskandaali söi uskoa kirkkoon Chilessä

Paavi Franciscus vierailee matkallaan myös Perussa ja hän on aikonut nostaa esiin alkuperäiskansojen ahdingon ja Amazonin sademetsän suojelun.

Chilessä paavi joutunee kuitenkin kohtaamaan myös kritiikkiä katolisen kirkon huonosti hoitamasta hyväksikäyttöskandaalista. Katolisen kirkon on syytetty myös osallistuneen mapuche-intiaanien maiden valtaamiseen. Perussa vierailua puolestaan varjostavat maan poliittiset sotkut.

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi