Afrikan maat vaativat Trumpilta anteeksipyyntöä tölväisystä

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin on uutisoitu arvostelleen alatyylisesti Afrikan maita ja Haitia. Trump on kiistänyt käyttäneensä väitettyä ilmausta.

Donald Trump
Donald Trump
Donald TrumpJim Watson / AFP

Yli 50 Afrikan maata vaatii Yhdysvaltain presidentiltä Donald Trumpilta anteeksipyyntöä liittyen Trumpin väitettyyn kommenttiin Afrikan maista. Muun muassa BBC:n (siirryt toiseen palveluun) ja CNN:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) Afrikan maita edustavan Afrikan unionin edustusto Washingtonissa julkaisi tiedotteen, jossa se myös vaatii, että Trump pyörtää sanansa.

Myös Afrikan maiden YK-suurlähettiläät ilmoittivat tuomitsevansa Yhdysvaltain presidentin uutisoidut "törkeät, rasistiset ja ulkomaalaisvihamieliset" kommentit.

Alun perin New York Times ja Washington Post kertoivat lähdetietoihin nojautuen Trumpin kysyneen torstaisessa maahanmuuttoa käsitelleessä tapaamisessa, miksi Yhdysvallat ottaa maahanmuuttajia "persläpimaista" (engl. 'shithole countries'). Trumpin kerrottiin viitanneen Afrikan maihin ja Haitiin.

Trump yritti perjantaina tukahduttaa kasvavaa arvostelumyrskyä, jonka hänen väitetty kommenttinsa Afrikan maista ja Haitista on nostattanut. Twitterissä Trump sanoi käyttäneensä tapaamisessa kovaa kieltä, mutta ei sellaista kuin on kerrottu.

Kuitenkin samassa tapaamisessa mukana ollut demokraattisenaattori Dick Durbin kertoi Trumpin käyttäneen "rasistista" kieltä ja useaan otteeseen ilmausta "persläpi". Afrikan unioni on aiemmin kuvaillut vertausta loukkaavaksi ja järkyttäväksi.

Afrikka ja Haiti pöyristyivät Trumpin kielenkäytöstä, myös norjalaiset vaivaantuneita

Lähteet: AFP