THL:n ylilääkäri: Influenssaepidemian huippua ei ole vielä saavutettu

Julkisen puolen rokote ei tehoa nyt yleisimpään influenssatyyppiin. Sen kokonaistehoa on kuitenkin liian aikaista arvioida, sanoo THL:n ylilääkäri.

virustaudit
Hanna Nohynek
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) rokotusohjelmayksikön ylilääkäri Hanna NohynekTHL

Tämän talven influenssaepidemian huippu on vielä edessä, arvioi ylilääkäri Hanna Nohynek Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta THL:stä.

– Huipun sijoittuminen vaihtelee vuodesta toiseen. Jos nyt katselee näitä lukuja, niin arvelen, että se on jossain tammi–helmikuun vaihteessa, kertoo Aamu-tv:n vieraana lauantaina ollut Nohynek.

Samalla hän muistuttaa, että viime vuonna epidemian huippu oli jo vuoden vaihteessa.

Nämä virustaudit jylläävät Suomessa juuri nyt: RS-virus vie vauvoja sairaalaan, influenssakartasta osa punaisena

Onko yksityisen puolen rokote tehokkaampi?

Julkisella puolella annettiin tänä talvena kolmeen virukseen vaikuttavaa rokotetta ja yksityisellä puolella neljään. Tämä johtuu siitä, että hankintakilpailun aikaan ei ollut tarjolla neljään virukseen vaikuttavia myyntiluvallisia rokotteita, kertoo Nohynek.

Julkisella puolella hankintasopimus tehdään kahdeksi vuodeksi kerrallaan, yksityisellä vain vuodeksi. Nyt käytössä oleva julkisen puolen rokote on siis valittu jo toissa vuonna.

– Niin sanotussa kolmiarvoisessa rokotteessa ei valitettavasti ole sitä virusta, B-Yamagata, joka on tällä hetkellä valtavirus, Nohynek sanoo.

Hänen mukaansa hankinta perustui Maailman terveysjärjestön suositukseen. Suositus tehdään jo helmikuussa ja Suomessa rokote tulee jakeluun syyskuussa.

– Sillä välillä influenssaepidemia kasvaa ja muuttuu. Valitettavasti on käynyt niin, että epidemia on alkanut tällä Yamagatalla.

Nohynek muistuttaa myös, että Suomessa kiertää nyt kaikkia neljää virustyyppiä. Lisäongelmia aiheutti se, että yleensä epidemiat alkavat a-tyyppisinä, ja b-tyyppi tuli jälkijunassa. Siksi tilannetta oli tänä vuonna hyvin vaikea ennustaa.

– Miten sitten valtasuhteet muuttuvat epidemian edetessä? On liian varhaista sanoa, ettei rokote toimi.

Seuraavan kauden rokotteiden tarjouskierrokset ovat nyt käynnistymässä.

Nohynekin mukaan huolissaan olevat voivat vielä käydä ottamassa yksityisen puolen rokotteen.

– Virallinen suositus se ei ole, mutta jos on huolissaan asiasta ja kuuluu lääketieteellisen riskiryhmään, niin silloin voi ajatella ottavansa.