Oikeuskansleri: Hallituksen seurattava aktiivimallin vaikutuksia – korjauksia tehtävä tarvittaessa

Oikeuskansleri olisi valmis käymään laajempaa keskustelua sosiaaliturvan kehittämisestä ja uudistamisesta. Pöysti aikoo myös puuttua hallituksen lakivalmisteluun aikaisempaa tiukemmin.

työttömyysturvan aktiivimalli
Tuomas Pöysti
Tuomas Pöysti vieraili Yle TV1:n Ykkösaamussa lauantaina.Tiina Jutila / Yle

Hallituksen pitää olla valmis tekemään aktiivimallin pikaisesti korjauksia, jos siinä ilmenee ongelmia, sanoo Yle TV1:n ykkösaamussa vieraana ollut oikeuskansleri Tuomas Pöysti.

Pöysti huomauttaa jo perustuslakivaliokunnan nostaneen esille riskin, että vaikka työtön osoittaa aktiivisuuttaan, hän ei siitä huolimatta työllisty. Tilanteen seuraaminen on äärimmäisen tärkeää työvoimahallinnossa ja myös hallituksen tasolla.

– Jos näyttää siltä, että tällaista ongelmaa tulee. Siihen täytyy löytyä ratkaisuja, että tilanne korjataan.

Pöysti huomauttaa myös, että meillä on pitkittyvän työttömyyden ongelma. Siinä suhteessa aktiivimallilla on perusoikeusmyönteinen tavoite.

– Pyritään siihen, etteivät ihmiset jää työttömyysloukkuun joka johtaa köyhyyskierteeseen.

Lisäksi Pöysti kaipaa perusoikeuksien kannalta käytävää laajempaa keskustelua siitä, miten muodostuisi virta pois työttömyydestä ja jopa pitkittyneestäkin työttömyydestä.

– Samaan aikaan se tehtäisiin keinoilla, jotka kunnioittavat työttömänä olevan ihmisarvoa ja osallisuuden tunnetta. Tässä on vähän isompi sosiaaliturvan kehittämisen ja uudistamisen paikka.

"Lainvalmisteluun puututtava jo valmisteluvaiheessa"

Pöysti kertoi Ykkösaamussa että oikeuskanslerin virasto aikoo hänen johdollaan puuttua aikaisempaa tiukemmin lakien valmisteluun jo valmisteluvaiheessa. Hänen edeltäjänsä Jaakko Jonkka arvosteli hallitusta siitä että lakiesityksissä on ajoittain ollut suuriakin perustuslaillisia ongelmia, eikä oikeuskanslerille ole aina jäänyt aikaa kommentoida niitä.

Pöystin mukaan oikeuskanslerin virasto on kaikessa hiljaisuudessa aktivoinut asiassa ja alkanut pyytämään arvioitavaksi myös vasta valmisteluvaiheessa olevia lakiesityksiä.

– Perustuslakivaliokuntahan on itse pitänyt tätä hyvänä menettelynä. Huolehditaan esimerkiksi siitä että ne perustelut, jotka esimerkiksi eduskunnan käsittelyä varten ovat tärkeitä, eli arviointi hallituksen esityksen suhteesta perustuslakiin, olisi riittävän monipuolisesti kirjoitettu. Ja jos tulee huomioita lain sisältöön, niin viestitään ne.

Pöysti huomauttaa, että oikeuskansleri ei voi pysäyttää huonosti valmisteltuja lakiesityksiä.

– Selkeästi on kuitenkin tarve luotettavalle ja riippumattomalle neuvonnalle, jossa arvioidaan onko lakiesitys riittävällä tasolla.

Pöysti: Nissisen tapaus hyvin epätavallinen

Oikeusministeriö harkitsee parhaillaan onko valtakunnansyyttäjä Matti Nissisellä edellytyksiä jatkaa virassaan. Korkein oikeus tuomitsi Nissisen joulun alla sakkoihin tahallisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta, ja katsoi hänen ohjanneen syyttäjälaitoksen koulutuksia veljensä yritykselle.

Pöysti ei vielä halua ottaa kantaa siihen onko Nissisellä edellytyksiä jatkaa virassaan, sillä asia saattaa vielä päätyä oikeuskanslerin käsiteltäväksi.

Tapaus on hyvin epätavallinen, ja on tärkeää että huolehditaan siitä että kansalaisten luottamus oikeusvaltiota ja sen toimijoita ja instituutioita kohtaan säilyy, totesi Pöysti Ykkösaamussa.

– Oikeusministeriö toivottavasti mahdollisimman pikaisella aikataululla tekee ratkaisunsa, koska kaikkien osapuolten kannalta on tietysti hyvä että tilanne selkiytyy.