Ruotsalaisen vaatejätin mainoksesta rasismikohu Etelä-Afrikassa – mustan pikkupojan päällä "Siistein apina viidakossa" -paita

Hennes & Mauritzin liikkeitä on vandalisoitu. Vaatejätti on sulkenut kaikki myymälänsä Etelä-Afrikassa toistaiseksi.

H&M
Suljettu liike.
Wikus de Wet / AFP

H&M:n kohumainoksessa mustaihoinen pikkupoika esiintyy pukeutuneena huppariin, jossa lukee Coolest monkey in the jungle – Siistein apina viidakossa. Kuva on levinnyt lyhytviestipalvelu Twitterissä ympäri maailman.

H&M pyysi jo alkuviikosta anteeksi mainoksen julkaisemista ja veti sen pois käytöstä. Se veti myös kohun aiheuttaneen hupparin pois myynnistä.

H&M:n toimet eivät kuitenkaan ole sammuttaneet eteläafrikkalaisten vihaa.

H&M:n liikkeitä vandalisoitu

Paikallinen uutissivusto News24 (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että H&M:n liikkeisiin on hyökätty Johannesburgissa ja Pretoriassa, ja niitä on vandalisoitu. Hyökkääjät ovat esiintyneet oppositiopuolue Economic Freedom Fightersin (EFF) väreissä.

– Vaikuttaa siltä, että EFF on suunnitellut ja koordinoinut tapahtumat, arvioi Ruotsin television Afrikka-kirjeenvaihtaja Johan Ripås SVT:lle (siirryt toiseen palveluun).

EFF on Etelä-Afrikan kolmanneksi suurin puolue. Sitä kuvaillaan vallankumoukselliseksi sosialistipuolueeksi. Sen perustaja, Julius Malema, erotettiin ANC:n nuorisojärjestöstä vuonna 2013.

EFF haluaa H&M:n pois Etelä-Afrikasta

EFF pitää H&M:n mainosta rasistisena ja haluaa, että vaatejätti vetäytyy kokonaan pois Etelä-Afrikan markkinoilta.

– Mustia on rinnastettu apinoihin siirtomaa-aikoina, ja EFF on sitä mieltä, että H&M:n olisi pitänyt ymmärtää se. Se, että H&M on vetänyt mainoksen pois, ei ole yhtä tärkeää kuin se, että mainos alun perin julkaistiin, kertoo Afrikka-kirjeenvaihtaja Johan Ripås.

EFF:n parlamenttiedustaja Floyd Shivambu on julkaissut Twitterissä kuvia H&M:n liikkeiden tuhoista.

– H&M joutuu nyt kohtaamaan rasisminsa seuraukset. Kaikkien järkevien ihmisten pitäisi myöntää, että myymälöiden toiminnan jatkamista Etelä-Afrikassa ei pidä sallia, Shivambu kirjoittaa ja kiittää puolueen jäseniä rasismin fyysisestä vastustamisesta.

H&M sulkee liikkeet toistaiseksi

H&M on lähettänyt Ruotsin medioille sähköpostin, jossa se kertoo sulkevansa myymälät toistaiseksi.

– Henkilökuntamme ja asiakkaidemme turvallisuus on meille kaikista tärkeintä ja olemme protestien vuoksi sulkeneet kaikki liikkeemme Etelä-Afrikassa. Henkilökuntamme seuraa tilannetta tarkasti paikan päällä, H&M kirjoittaa sähköpostitiedotteessa.

H&M:n mainosta on arvosteltu eri puolilla maailmaa. Esimerkiksi kanadalainen artisti The Weeknd on ilmoittanut lopettavansa yhteistyönsä H&M:n kanssa, kertoo SVT (siirryt toiseen palveluun).

– Heräsin tänä aamuna järkyttyneenä ja hämmentyneenä tästä kuvasta. Olen erittäin loukkaantunut, enkä aio enää työskennellä H&M:n kanssa, The Weeknd twiittasi.

Kohusta kirjoittavat muun muassa Sveriges television (siirryt toiseen palveluun), Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun) ja Aftonbladet (siirryt toiseen palveluun). Myös kansainväliset uutistoimistot AFP, AP ja Reuters ovat noteeranneet kohun.