EU:n idea: Viiden Saksan kokoinen suojelualue Etelämantereelle

Greenpeace aloittaa asiaa ajavan kampanjan maanantaina.

Pingviinejä Etelämantereella. Kuva: Dean lewins / EPA

Etelämantereelle halutaan maailman suurin luonnonsuojelualue, kertoo the Guardian (siirryt toiseen palveluun). 1,8 miljoonan neliökilometrin kokoinen reservaatti kieltäisi kalastamisen Weddellin merellä ja Etelämantereen pohjoisimman osan, Antarktiksen niemimaan ympärillä.

Idea viisi kertaa Saksan kokoisen alueen suojelemisesta on lehden mukaan lähtöisin Euroopan unionilta. Hanketta tukevat jo useat maat, kuten Britannia, ja se on menossa Antarktiksen merien suojelukomission (CCAMLR) käsittelyyn lokakuussa.

Guardianin mukaan Greenpeace aloittaa maanantaina suojelualuetta tukevan kampanjan. Järjestön edustajan Will McCallumin mukaan erityisesti seuraavat vuodet ovat ehdottoman tärkeitä merten tulevaisuuden kannalta.

– Hallitusten on toimittava yhdessä näiden hämmästyttävien ekosysteemien parhaaksi, McCallum sanoo.

Jatkoa suojeluyhteistyölle

Viime vuonna EU sekä 24 maan edustajat pääsivät Etelämantereen Rossinmerelle perustettavasta suojelualueesta. Rossinmeren suojelualue on yli 1,5 miljoonan neliökilometrin laajuinen ja se pysyy suojelualueena 35 vuotta.

Ympäristöasiantuntijat pitävät Rossinmerta ja muuta eteläistä merialuetta maapallon koskemattomimpana meriekosysteeminä.