1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tunisia

Tunisia lupaa köyhille lisää rahaa viikon jatkuneiden protestien jälkeen

Sunnuntaina odotettavissa on lisää mielenosoituksia, kun arabikevään vallankumouksesta tulee kuluneeksi seitsemän vuotta.

Mielenosoittajat kokoontuivat Tunisian pääkaupungissa Tunisissa perjantaina. Kuva: Mohamed Messara / EPA

Tunisian hallitus aikoo jakaa köyhille perheille ja muille vähävaraisille lisää rahaa. Tunisian hallituksen mukaan tukien korotukseen varataan yhteensä runsaan 60 miljoonan euron edestä varoja.

– Tämä koskee noin 250 000:tta perhettä ja auttaa köyhiä ja keskiluokkaa, sosiaaliministeri Muhammed Trabelsi kertoi toimittajille lauantaina.

Trabelsin mukaan perhekohtainen kuukausittainen tuki nousee 150 dinaarista eli noin 50 eurosta 180–210 dinaariin eli 60–70 euroon. Trabelsi kertoi myös, että hallitus aikoo myös tarjota asuntoja köyhille perheille ja taata sairaanhoidon kaikille tunisialaisille. Näistä suunnitelmista Trabelsi ei kertonut tarkemmin.

Sosiaaliministerin ilmoitusta edelsivät Tunisian presidentin Beji Caid Essebsin neuvottelut poliittisten puolueiden ja työmarkkinajärjestöjen kanssa.

Mielenosoitukset jatkunevat sunnuntaina

Tunisiassa on nähty viikon ajan laajoja protesteja sen jälkeen, kun hallitus päätti supistaa valtion budjettivajetta nostamalla veroja ja hintoja. Yksi ihminen kuoli maanantai-illan levottomuuksissa epäselvissä olosuhteissa, ja mielenosoituksissa on pidätetty lähes 800 ihmistä.

Protestit ovat olleet ajoittain väkivaltaisia, ja maan sisäministeriön mukaan mielenosoittajat ovat muun muassa heittäneet polttopulloja poliisiasemia kohti. Uutistoimisto Reutersin mukaan myös lauantaina sadat ihmiset osoittivat mieltään maan keskiosassa sijaitsevassa Sisi Bouzidissa, josta vuoden 2011 vallanvaihtoon johtaneet protestit alkoivat.

Oppositio ja aktivistiryhmät ovat kutsuneet uusia mielenosoituksia koolle sunnuntaiksi. Tunisian presidentti Beji Caid Essebsi aikoo vierailla sunnuntaina pääkaupunki Tunisin Ettadhamenin kaupunginosassa, joka on ollut yksi viikon protestien keskuksista.

Arabikevään jälkeen takkuinen taival

Tunisiassa tulee sunnuntaina kuluneeksi seitsemän vuotta siitä, kun itsevaltaisesti maata hallinnut Zine el-Abidine Ben Ali syrjäytettiin vallasta niin sanotun arabikevään aluksi.

Tunisiaa on pidetty arabikevään ainoana onnistujana. Maa siirtyi kohti demokraattisempaa hallintoa ilman mittavia väkivaltaisuuksia, ja tunisialaisille järjestöille myönnettiin jopa Nobelin rauhanpalkinto työstään.

Tunisian hallitukset ovat kuitenkin olleet lyhytikäisiä, ja maan talous on kärsinyt pahoin turistien katoamisesta vuonna 2015 tehtyjen terrori-iskujen jälkeen. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on luvannut Tunisialle 2,4 miljardin euron lainan vastineeksi talousuudistuksista ja budjettivajeen kutistamisesta.

Tunisian protesteissa pidätetty lähes 800 ihmistä – "Halusin vain ilmaista raivoani köyhyydestä"