Herätys: Aura-auton kuljettaja näkee lumiraivoa, vaalitentissä Sauli Niinistö, viikko alkaa tuulisena

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Aura-auto lumisateessa.
Jarno Kuusinen / AOP

Aura-auton kuljettaja näkee työssään välinpitämättömyyttä ja lumiraivoa

Huolta herättävät lumikasoissa leikkivät lapset ja auran takaa vauhdilla sujahtavat pyöräilijät. Osalta autoilijoista auraaja taas saa päivittäin kiitokseksi käsimerkkejä. Vaaranpaikkoja on usein, mutta onnettomuuksia onneksi harvoin.

Paperineuvotteluissa saatiin aikaan sovintoehdotus

Paperiteollisuuden toimihenkilöitä koskevaan työriitaan on saatu neuvoteltua sovintoehdotus. Ammattiliitto Pron ja Metsäteollisuus ry:n välistä työriitaa soviteltiin myöhään yöllä valtakunnansovittelija Minna Helteen johdolla (siirryt toiseen palveluun).

Valtakunnansovittelija Minna Helle tviittasi hieman ennen aamukolmea alustavan sovun syntymisestä. Osapuolet vastaavat sovintoehdotukseen maanantaina kello 13:een mennessä.

.

Minna Helle
Minna HelleMikko Stig / Lehtikuva

Tässä firmassa kaikki tietävät toistensa palkat – työkaveri voi ehdottaa palkankorotusta

Ohjelmistoyritys Fraktiossa on rohjettu paljastaa se, mikä useimmille suomalaisille on ääriyksityistä. Fraktiossa kaikki tietävät toistensa kuukausipalkat. Lisiä ja tulospalkkioita yritys ei käytä. Yhtiössä ajatellaan, että avoimuus lisää luottamusta. Kokemusten mukaan avoin palkkapolitiikka vähentää kitkaa asoiden käsittelyssä ja auttaa ratkaisujen löytämisessä. Täällä työkaveri voi ehdottaa palkankorotusta.

Presidentinvaalien tentissä Sauli Niinistö

Presidentinvaaleihin on kaksi viikkoa, ja illalla tentissä on nykyinen presidentti, valitsijayhdistyksen ehdokas Sauli Niinistö. Millainen mies pyrkii nyt toisen kauden presidentiksi? Ja mitä asioita hän haluaa seuraavat kuusi vuotta ajaa?

Sauli Niinistö
Sauli NiinistöTimo Heikkala / Lehtikuva

Armeija puuttuu häirintään noin kymmenen kertaa vuodessa

Kun armeijassa kutsuu esimiestään jakorasiaksi muiden kuulleen, rangaistaan siitä kahdeksan vuorokauden poistumiskiellolla. Jos kommodori tarttuu naispuoliseen työtoveriin ja suutelee tätä ilman suostumusta, seuraa siitä työnjohdollinen huomautus.

Muun muassa nämä selviävät Puolustusvoimien STT:lle pyynnöstä toimittamista kurinpitopäätöksistä neljän viime vuoden ajalta.

Varusmiehiä.
Stefan Mattson / AOP

Trump: "En ole rasisti"

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on vastannut syytteisiin rasismista. Trump joutui kohun keskelle viime viikolla kutsuttuaan Haitia ja Afrikan maita "persläpimaiksi" suljettujen ovien takana pidetyssä kokouksessa. Trump itse kiisti käyttäneensä tätä termiä, mutta joukko muita paikalla olleita vahvisti Trumpin käyttäneen juuri kyseistä ilmaisua.

Donald Trump
Donald TrumpBrendan Smialowski / AFP

Viikko alkaa tuulisena ja pilvisenä

Korkeapaine liikkuu Suomen itäpuolella hiljalleen idemmäksi, ja lännestä lähestyy laaja matalapaine, kertoo Ylen meteorologi Joonas Koskela. Tuuli yltyy koko maassa ja saa ilman tuntumaan hyvin kylmältä. Pilvisyys on maanantaina runsasta ja Pohjanlahdelta ajautuu Länsi-Lappiin lumikuuroja. Illalla tuuli yltyy entisestään.

Sääkartta.
Yle

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.