1. yle.fi
  2. Uutiset

Perussa kymmeniä loukkaantui maanjäristyksessä

Koteja on romahtanut ja alueelle tarvitaan hätämajoitusta.

Peru
Pelastusjoukot etsivät kadonneita kaivosmiehiä.
AOP

Etelä-Amerikassa sijaitsevassa Perussa ainakin 65 ihmistä on loukkaantunut sunnuntaina maan rannikkoa ravistelleessa voimakkaassa maanjäristyksessä.

Uutistoimistojentiedot kuolleista ovat vielä ristiriitaisia. Uutistoimisto Reuters ja AP kertovat yhdestä kuolleesta, kun taas AFP:n mukaan ainakin kaksi olisi kuollut.

Järistys tapahtui paikallista aikaa aamuyöllä. Maanjäristyksen voimakkuus oli 7,1. Sen keskus oli merellä aivan Perun rannikon tuntumassa maan eteläosassa. Järistyksen keskus oli noin 40 kilometrin päässä Acarin kaupungista.

Maanjäristyksen tuhoja.
EPA

Järistys romahdutti rakennuksia sekä katkoi teitä ja sähköjä monin paikoin. Ainakin yli 60 asuntoa, jopa sata rakennusta on tuhoutunut, joten alueelle tarvitaan hätämajoitusta. Viranomaisten mukaan kodeistaan lähtemään joutuneille tarvitaan pikaisesti telttoja ja patjoja hätämajoitusta varten.

Maanjäristyksen tuhoja.

Järistyksen kerrottiin myös romahduttaneen kaivoksen Arequipan alueella lähellä järistyksen keskusta. Alkuun viranomaiset sanoivat, että kateissa on 17 kaivosmiestä. Myöhemmin he kuitenkin kertoivat, että tieto oli väärä eikä ketään ollut kateissa.

Maanjäristys aiheutti tuhoja myös alueilla, joissa paavi Franciscus vierailee alkaneella viikolla, mutta viranomaisten mukaan tapahtunut ei muuta paavin matkareittiä.

Järistyksen jälkeen samalla alueella mitattiin ainakin kaksi jälkijäristystä, jotka olivat voimakkuudeltaan 3,7 ja 3,8. Järistys ei aiheuttanut viranomaisten mukaan tsunamivaaraa rannikolla.

Lähteet: Reuters, AP, AFP, STT

Lue seuraavaksi