1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Donald Trump

Lehti: Republikaanisenaattori kiistää Trumpin käyttäneen alatyylistä ilmausta Haitista ja Afrikan maista

Presidentti Donald Trumpin alatyylinen kommentointi on puhututtanut Yhdysvalloissa ja maailmalla.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump Kuva: Shawn Thew / EPA

Yhdysvalloissa ja muuallakin maailmassa kohua herättänyt presidentti Donald Trumpin sanavalinta maahanmuuttoon liittyvässä tapaamisessa on puhututtanut amerikkalaisia koko viikonlopun. Eri mediatalot ovat haastatelleet maahanmuuttoon liittyneeseen tapaamiseen osallistuneita.

Tapaamiseen osallistunut republikaanisenaattori Tom Cotton kiistää presidentti Donald Trumpin käyttäneen alatyylistä ilmausta, kirjoittaa The New York Times (siirryt toiseen palveluun) -lehti.

– Minä en kuullut tällaista ilmausta ja istuin yhtä etäällä Donald Trumpista kuin Dick Durbin, Cotton sanoi CBS:lle. Demokraattisenaattori Richick Durbinin edustaja Ben Marter vastusti välittömästi Cottonin kommenttia.

Myös republikaanisenaattori David Perdue sanoi aiemmin ABC-kanavalla, ettei Trump olisi käyttänyt esille noussutta alatyylistä ilmausta. Hän myös syytti demokraattien senaattori Richard Durbinin vääristäneen presidentin kokouksessa sanomaa.

Tapaamisessa läsnä ollut demokraattisenaattori Durbin vahvisti perjantaina, että lehdistössä olleet tiedot Trumpin puheista pitävät paikkansa. Durbinin mukaan presidentti odotetusti kiistää sanomansa, mutta se ei ole Durbinin mukaan totta vaan Trump olisi käyttänyt ilmaisua toistuvasti.

Kansainvälisten uutistoimistojen mukaan Trump oli kysynyt tapaamisessa viitaten Haitiin ja Afrikan maihin: "Miksi meidän pitäisi sallia maahanmuutto persläpimaista?" (engl. shithole countries)

Trump kiisti itse kohua herättäneen maahanmuuttokommenttinsa perjantaina. Trump twiittasi, että hän käytti tapaamisessa kovaa kieltä, muttei "tällaista kieltä". Hän ei kuitenkaan ole tarkentanut, millaista hänen kova kielensä oli.

Trump: En ole rasisti

Presidentti Donald Trump puolusti itseään sunnuntai-iltana paikallista aikaa ilmoittamalla toimittajille ettei hän ole rasistinen, kertoo CNN toisessa jutussaan (siirryt toiseen palveluun)aikaisin maanantaiaamuna Suomen aikaa.

– Ei, en ole rasistinen. Olen vähiten rasistinen henkilö, jota olette koskaan haastatelleet, hän sanoi.

Presidentti on herättänyt voimakasta kritiikkiä niin kotimaassa kuin myös ulkomailla torstain kommentillaan.

Lue myös:

Afrikan maat vaativat Trumpilta anteeksipyyntöä tölväisystä