SAK järjestää laajan mielenilmauksen aktiivimallia vastaan – "Toria ei ole vielä varattu"

SAK:n mukaan osallistujamäärässä puhutaan tuhansista.

työttömyysturvan aktiivimalli
SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta SAK:n hallituksen kokouksessa, jossa käsiteltiin työttömyysturvan aktiivimallia.
SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta SAK:n hallituksen kokouksessa, jossa käsiteltiin työttömyysturvan aktiivimallia.Jussi Nukari / Lehtikuva

Suomen suurin palkansaajajärjestö SAK kokoaa helmikuun alkuun poliittista mielenilmausta työttömyysturvan aktiivimallia vastaan. Paikkana olisi Helsinki.

– Varmasti on väkeä myös maakunnista, jota tänne haluaa tulla. Järjestämme kulkuyhteyksiä, mutta minkä tyyppisenä tämä tehdään, se tarkentuu, sanoi SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta maanantaina.

Hänen mukaansa toria ei ole varattu vielä, mutta varausta ollaan parhaillaan tekemässä. Mielenilmaus on määrä pitää 2. helmikuuta. Elorannan mukaan osallistujamäärässä puhutaan "tuhansista".

SAK:n hallitus pui maanantaina vastatoimia työttömyysturvan aktiivimallille, muttei päättänyt mielenilmauksen lisäksi varsinaisista työtaisteluista. Kokous venyi yli tunnilla aiotusta.

SAK:n liittojen päättäjät kokoontuvat ensi viikon tiistaina käymään tilannetta läpi ja keskustelemaan mielenilmauksesta. SAK vaatii yhä että aktiivimalli ja tekeillä oleva toinen malli, aktiivisen työnhaun malli perutaan.

STTK: Liitot päättävät toimista itsenäisesti

SAK:n Eloranta toivotti muut palkansaajakeskusjärjestöt mukaan mielenilmaukseen, johon hän innosti myös tavallisia kansalaisia.

– Tässä ei ainakaan vielä ole kolme keskusjärjestöä yhdessä, vaan tämä on tällä erää vain SAK:n hallituksen päätös.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK illmoitti iltapäivällä, että jokainen STTK:lainen liitto päättää mahdollisista järjestöllisistä toimista itsenäisesti.

Koolla ollut STTK:n hallitus totesi, että helmikuun alussa saattavat olla vielä meneillään julkisen sektorin palkkaneuvottelut. STTK:n puheenjohtaja Antti Palola sanoo, että hallituksessa koettiin, että osallistuminen "ei ehkä ole kaikkein paras ratkaisu".

Kokouksessa käytettiin kuitenkin joitakin puheenvuoroja myös osallistumisen puolesta.

– Kukin liitto varmasti käsittelee asiaa ja tekee päätöksiä, Palola sanoi toimittajille.

STTK:n hallitus tyrmäsi aktiivimallin ja vaati Juha Sipilän (kesk.) hallitusta lisäämään työvoimapalveluiden resursseja. STTK:n mielestä olisi ollut kohtuullista, että aktiivimallia koskeva laki olisi koskenut vain työttömyysjaksoja, jotka alkavat lain voimaantulon jälkeen.

– Näin ei nyt tapahdu, ja siksi laki nöyryyttää varsinkin heitä, jotka korkean työttömyyden alueilla ovat jo pitkään kärsineet pitkäaikaistyöttömyydestä, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola arvostelee järjestön tiedotteessa.

– Mistä ne työpaikat nyt tulevat, jos niitä ei vuosikausiin ole alueella ollut?

Aktiivimallia moitittu nöyryyttäväksi

Aktiivimallia on arvosteltu rajusti muun muassa työttömien kyykyttämistä ja alueellista epätasa-arvoisuudesta. Aktiivimallia vastustavalla kansalaisaloitteella on jo yli 125 000 allekirjoittajaa.

SAK on jo aiemmin arvostellut, että aktiivimalli nöyryyttää työnhakijoita ja heikentää järjestön luottamusta hallitukseen sopijakumppanina.

Vuoden alussa voimaan tulleessa aktiivimallissa työttömyysturvaa leikataan, jos työtön ei kolmen kuukauden jaksoissa osoita riittävää aktiivisuutta.

Työttömyyskorvaus pienenee 4,65 prosenttia, jos työtön ei kolmen kuukauden aikana ole tehnyt vähintään 18:a tuntia palkkatyötä, tienannut yrittäjänä 241:tä euroa tai osallistunut työllistymispalveluihin viitenä päivänä.

Eduskunta edellytti lausumassaan, että uudistuksen vaikutuksia pitää seurata. Oikeuskansleri Tuomas Pöysti sanoi lauantaina Yle TV1:n Ykkösaamussa, että hallituksen pitää olla valmis tekemään aktiivimallin pikaisesti korjauksia, jos siinä ilmenee ongelmia.

Ensimmäisen kerran aktiivimalli voi vaikuttaa työttömyysetuuden määrään huhtikuun alusta lähtien, sillä ensimmäinen tarkastelujakso on paraikaa menossa.