Teatterinjohtaja Kari Väänäsen lehtikommentti kuntapäättäjien kännisyydestä nostattaa kulmakarvoja

Uusi teatteriyhdistyksen hallitus aloittaa tulehtuneessa tilanteessa. Kaupunginhallitus aikoo esittää ulkopuolista selvitystä.

Rovaniemen teatterin johtaja Kari Väänänen Kuva: Rovaniemen teatteri

Viime syksynä alkanut kärhämä Rovaniemen teatterin ympärillä ei ole vieläkään ratkennut. Teatterinjohtaja Kari Väänänen on uhannut erota, jollei teatteriyhdistyksen hallituksen jäsentä Hannu Ovaskaista (kesk.) eroteta tehtävästään. Syynä on Ovaskaisen epäasiallinen käytös, josta hän on aiemmin saanut huomautuksen. Hannu Ovaskainen on kuitenkin pitänyt yhä hallituspaikkansa.

Sen sijaan useampi rovaniemeläinen kaupunginvaltuutettu päivittelee teatterinjohtaja Väänäsen epäasiallista käytöstä kaupunginvaltuuston päätöstilaisuudessa, joka pidettiin teatterilla.

Rovaniemen keskustan kunnallisjärjestön puheenjohtaja Maarit Simoska ihmettelee ensinnäkin tilannetta, jossa teatterilaiset vaativat teatteriyhdistyksen hallituksen jäsenen erottamista.

– Lähtökohta on se, että kyseessä on kunnallinen luottamuspaikka, jonka keskustan kunnallisjärjestö on täyttänyt. Ei sitä teatteriyhdistyksen hallitus eikä teatterin henkilöstö voi mennä muuttamaan, Simoska sanoo.

Simoska myöntää, että Hannu "Köyhä" Ovaskainen on värikäs persoona, mutta hänellä on ryhmänsä luottamus.

– Jos keskustan kunnallisjärjestö ja kaupunginhallituksen jäsenet ovat sitä mieltä, että Hannu Ovaskainen nauttii luottamusta, niin en ymmärrä ollenkaan tätä keskustelua, mitä teatteriyhdistyksen hallitus ja teatterin henkilöstö ovat asettaneet Ovaskaista vastaan. Tässä on vähän ajojahdin makua, Simoska sanoo.

Täyttää kunnianloukkauksen merkit?

Maarit Simoska pitää kovana ja raskaana teatterijohtaja Kari Väänäsen Ilta-Sanomissa esittämää väitettä, että Rovaniemen kaupunginvaltuuston "koko porukka oli kännissä" (siirryt toiseen palveluun) valtuuston päätöstilaisuudessa Rovaniemen teatterilla viime toukokuussa.

Rovaniemen teatteri onnistui lisäämään yleisömääräänsä hieman viime vuonna. Kuva: Jyri Tynkkynen / Yle

Tilaisuus on pidettiin valtuustokauden viimeisen kokouksen jälkeen. Valtuusto aterioi teatterilla ja ne valtuutetut kukitettiin, jotka eivät enää jatkaneet luottamustyötä kesäkuussa.

– Olin itsekin paikan päällä kuten noin 60 henkilöä. Se oli maanantai-ilta ja itsellä ainakin oli työpäivä niin kuin monella muullakin. Ja valtaosa joukosta ei nauttinut alkoholia lainkaan. Syytehän on aika raskas. Kyllähän se luottamusmiehelläkin menee raja jossakin. Tämähän täyttää kunnianloukkauksen tunnuspiirteet aika voimakkaasti, Simoska sanoo.

Simoska pohtii, pitäisikö syytös tutkia tarkemmin. Samaisessa tilaisuudessa Väänänen itse oli Simoskan mukaan humalaisen oloinen ja muun muassa putosi tuoliltaan.

Väänänen on tyrmistynyt kommenteista

Teatterinjohtaja Kari Väänänen huokailee pitkään kuultuaan Simoskan kommentin.

– Ei voi olla mahdollista, mitä kaikkea minun niskaan voi kaataa. Minä en ole missään työpaikassa kokenut tällaista, että yhtä ihmistä mustamaalataan. Tämä on aivan järjetöntä. Miten minä voin johtaa teatteria, kun pitää samalla käydä tällaista sotaa? En minä jaksa tätä.

Väänänen ei myöskään ole innoissaan Rovaniemen kaupunginhallituksen suunnittelemasta selvityksestä. Hänellä on jo ennakkokäsitys siitä, mikä selvityksen lopputulos tulee olemaan.

– Selvitetään ja selvitetään ja selvitetään. Mutta sama juttu jatkuu ja Ovaskainen pysyy [teatteriyhdistyksen] hallituksessa.

Arkillinen kysymyksiä valmiina

Teatteriyhdistyksen hallitus on vaihtunut vuodenvaihteessa, ja uusi hallitus ei ole kokoontunut vielä kertaakaan. Hallituksen uusi puheenjohtaja on SDP:n Antti Väänänen, joka on valtuuston varajäsen ensimmäistä kautta.

Hallituksen varapuheenjohtaja on kokoomuksen varavaltuutettu, pitkään valtuustossa istunut Leena Jääskeläinen. Hän odottaa jo innolla viikon päästä olevaa ensimmäistä kokousta, jotta pääsee tutustumaan teatterin tilanteeseen.

– Olen jo pyytänyt ja saanutkin kolmen vuoden toimintakertomukset ja aanelonen on täynnä kysymyksiä. Ei niinkään ongelmista vaan semmoisista asioista, joita haluan tietää, Jääskeläinen sanoo.

Jääskeläinen kertoo, että häneen on jo oltu yhteydessä henkilökunnasta, ja vaikuttaa siltä, että teatterissa on huono työilmapiiri.

Jääskeläisen mielestä teatterilla on väärät peruslähtökohdat.

– Hallinnon pitäisi hallinnoida ja tuotannon tuottaa. Mutta jos tuotannon väki on hallinnossa mukana, niin eiväthän he voi olla vastuussa isoista asioista. Ja toisin päin. Jos hallinnon väki alkaa puuttua tuotannon yksityiskohtiin, niin se menee ihan sekaisin. En ole koskaan nähnyt, että mandaatti pyörii tällä lailla, Jääskeläinen kuvailee.

Valtuustossa raivoraittiita jäseniä

Teatterinjohtaja Kari Väänäsen kännikommentteja hän Simoskan tavoin hämmästelee.

– Onhan se aika härski väite koko valtuustoa kohtaan. Siellä on raivoraittiitakin. Meikäläinenkin lähti autolla kotiin sieltä, Jääskeläinen sanoo.

Jääskeläisen mukaan Kari Väänänen käyttäytyi itse valtuuston päätöstilaisuudessa sekavasti, ja vaikutti olevan päissään. Jääskeläinen kertoo myös yrittäneensä poislähtiessään vaihtaa sanasen Väänäsen kanssa, mutta ei saanut häneen puheyhteyttä. Jos käyttäytymisen syynä on sairaus, siitä pitäisi Jääskeläisen mukaan näyttää todistus.

Vanha puheenjohtaja yhä kuvioissa

Jääskeläinen pitää käsittämättömänä sitä, että kaupunginhallitus käsittelee teatterin asioita, jotka eivät sille kuulu. Sen sijaan kaupunginhallituksen pitäisi siirtää asiat teatteriyhdistyksen uudelle hallitukselle.

– Jos ei se siellä hoidu, niin sitten asia menee kaupunginhallitukselle takaisin, Jääskeläinen sanoo.

Kaikkein hulluinta Jääskeläisen mukaan on se, että edellisen teatteriyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Maarit Airaksinen (kok.) edelleen hoitelee teatterin asioita ja on yhteydessä kaupunginhallituksen puheenjohtajaan. Maarit Airaksinen on uudessa valtuustossa varavaltuutettuna.

– Ne mandaatit ovat loppuneet viime vuoden loppuun mennessä. Jos haluaa puuttua, niin ottaa yhteyden seuraavan hallituksen jäseniin ja antaa taustatietoa, Jääskeläinen puhisee.

Ulkopuolinen jolle uskaltaa kertoa

Rovaniemen kaupunginhallitus käsittelee teatterikärhämää maanantaina. Tiettävästi kaupunginhallitus esittää ulkopuolisen selvityksen tekemistä teatterissa. Aiemmin kaupunginhallitus esitti työyhteisösovittelun aloittamista teatterissa, sen jälkeen kun se oli saanut teatterilta henkilökunnan jättämän työsuojeluilmoituksen. Työyhteisösovittelun tarkoituksena olisi ollut parantaa työilmapiiriä ja palauttaa työrauha teatterille.

– Ulkopuolinen taho, jolle henkilökunta uskaltaisi kertoa, ja joka saisi oikean kuvan mikä se ilmapiiri on, Jääskeläinen sanoo.

Teatteriyhdistyksen hallitus vastasi tarjoukseen, ettei työyhteisösovitteluun ole tarvetta, sillä ongelmana on vain yhden hallituksen jäsenen epäasiallinen käytös ja siitä johtuva luottamuspula. Asiasta kertoi ensin Ilta-Sanomat.

Juttua täydennetty Kari Väänäsen kommenteilla klo 15:04.