1. yle.fi
  2. Uutiset

Nyt se alkaa: Presidentinvaalien ennakkoäänestys käyntiin

Ennakkoäänestyspaikkoja on Suomessa runsaat 900.

presidentinvaalit
Presidentinvaalien äänestyslipuke.
Jussi Nukari / Lehtikuva

Presidentinvaalien ennakkoäänestys alkaa tänään keskiviikkona. Ennakkoäänestys kestää kotimaassa viikon, joten viimeinen mahdollisuus äänestää ennakkoon on tiistaina 23. tammikuuta.

Ulkomailla ennakkoäänestysaika on 17.–20. tammikuuta, mutta osassa ennakkoäänestyspaikkoja ajanjakso on kuitenkin lyhyempi.

Äänioikeutettu voi äänestää ennakkoon kotimaassa muun muassa kirjastoissa, kunnan- ja kaupungintaloissa, posteissa sekä kauppakeskuksissa. Ennakkoon voi äänestää missä tahansa, eikä omalla asuinpaikkakunnalla ole merkitystä. Mukaan on otettava kuvallinen henkilöllisyystodistus.

Ulkomailla ennakkoäänestyspaikkoja ovat Suomen edustustot ja niiden toimipisteet.

Ennakkoäänestyspaikkoja on Suomessa runsaat 900. Tiedot kaikkien ennakkoäänestyspaikkojen sijainnista ja aukiolosta löytyvät oikeusministeriön vaalisivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Viime presidentinvaaleissa vuonna 2012 ennakkoäänestysprosentti koko maassa oli 32,7 prosenttia.

Kahdeksan ehdokasta

Vaalipäivä on sunnuntai 28. tammikuuta. Silloin saa äänestää vain omassa äänestyspaikassa, joka on kerrottu postitse tulleessa ilmoituskortissa. Vaalipäivänä äänestyspaikat ovat avoinna kello 9–20.

Vaaleista järjestetään toinen kierros, jos kukaan ehdokkaista ei saa ensimmäisellä kierroksella yli puolta annetuista äänistä. Toinen kierros käydään sunnuntaina 11. helmikuuta. Ehdokkaina ovat kaksi ensimmäisessä vaaleissa eniten ääniä saanutta ehdokasta.

Toisen kierroksen ennakkoäänestys alkaa 31. tammikuuta ja päättyy kotimaassa 6. helmikuuta sekä ulkomailla 3. helmikuuta.

Vaaleissa ovat ehdokkaina Tuula Haatainen (sd.), Pekka Haavisto (vihr.), Laura Huhtasaari (ps.), Merja Kyllönen (vas.), Sauli Niinistö (valitsijayhdistys), Nils Torvalds (r.), Matti Vanhanen (kesk.) ja Paavo Väyrynen (valitsijayhdistys).

Ehdokkaisiin pääset tutustumaan muun muassa Ylen vaaligalleriassa. Ylen kaikki presidentinvaaliaiheiset uutiset ja artikkelit löydät tämän linkin takaa.

Lue myös:

Täältä löydät vaalikoneen, vaaligallerian ja muut Ylen vaalijutut

Missä Niinistö tietää olevansa huono? Kuka on vaikuttanut eniten Huhtasaaren ajatteluun? Presidenttiehdokkaat avaavat elämänsä

Lue seuraavaksi