Perhe kulutti lähes 300 000 taloon, jossa ei voinut asua – vuosien talopiina päättyi talkoolaisten avulla

Talokauppa vuonna 2013 muutti viisihenkisen perheen elämän täydellisesti.

Marjut Heinonen ja Juha-Matti Saari voivat vihdoin käyttää uutta keittiötään neljän vuoden rakennusprojektin jälkeen. Kuva: Petra Ristola / Yle

Salolaisperhe ei voinut neljä vuotta sitten aavistaa, että omakotitalon rakennusprojektista tulisikin varsinainen piina.

Juha-Matti Saari ja Marjut Heinonen ostivat omakotitalon virolaiselta rakentajalta avaimet käteen -periaatteella joulukuussa 2013. Talo ei valmistunut määräaikaan mennessä.

Perhe oli jo maksanut talosta koko kauppasumman 171 000 euroa ja vuokra-asunto oli irtisanottu.

– Tämän piti olla alle puolen vuoden homma. Nimi paperiin ja kesällä muutto, sanoo perheen isä Juha-Matti Saari.

Puoli vuotta muuttui kuitenkin neljäksi. Käynnistyi tapahtumien sarja, joka muutti viisihenkisen perheen elämän täysin.

Vuoden 2014 lopussa perhe palkkasi ulkopuolisen asiantuntijan. Paljastui, että keskeneräisessä talossa on pahoja rakennusvirheitä ja puutteita muun muassa lämpö- ja vesieristyksessä.

Perhe haki oikeutta käräjiltä

Vuoden 2015 alussa perhe palkkasi asianajajan, joka vaati urakoitsijalta ja vastaavalta työnjohtajalta toteuttamiskelpoista korjaussuunnitelmaa. Asia meni käräjille, päädyttiin sovintoon, jossa rakentajan oli määrä maksaa korvauksia 150 000 ja vastaavan työnjohtajan 5 000 euroa.

Rakentaja teki kuitenkin konkurssin eikä perhe saanut sovittuja korvauksia kuin työnjohtajalta.

Kuva: Petra Ristola / Yle

Perhe teetti talosta lisää asiantuntijalausuntoja. Niistä selvisi, että rakennus pitää korjata lähes kokonaan uudestaan.

Puhutaan isosta asiasta, jos talo tarvitsee maksaa kahteen kertaan.

Talon kauppasumman lisäksi perheelle on kertynyt kustannuksia asianajo- ja asiantuntijakuluista noin 100 000 euroa.

– Kallis talo tuli, mutta onneksi olemme vielä yhdessä ja meillä on tämä talo tässä, sanoo perheen isä Juha-Matti Saari.

Talkoolaiset riensivät apuun

Kun selvisi, että talo lopulta jää perheelle, oli heillä käsissään talo, joka piti rakentaa sisältä lähes kokonaan uudestaan. Perheen isä Juha-Matti Saari aloitti talon sisusten purkamisen tammikuussa 2017.

Talon märkätilojen vesieristys oli puutteellinen. Kuva: Juha-Matti Saari

Kuukautta myöhemmin salolainen yrittäjä Niko Saarinen näki lehtijutun (siirryt toiseen palveluun) salolaisperheen piinasta. Hän perusti suljetun Facebook-ryhmän, jossa etsi halukkaita ammattilaisia perheen rakennusprojektin avuksi.

– Mietin, että miten itse selviäisin omin avuin, jos tällainen sattuisi omalle kohdalle? Puhutaan isosta asiasta, jos talo tarvitsee maksaa kahteen kertaan, Saarinen sanoo.

Sana kiiri. Suuri joukko salolaisia yrittäjiä ja yrityksiä lähti mukaan. Osa lahjoitti tarvikkeita, osa työtä. Auttamisen halu oli suuri ja tästä kertoi myös MTV (siirryt toiseen palveluun).

Talon lattia oli tehty epätasaiseksi. Kuva: Juha-Matti Saari

Salolainen kiinteistönvälittäjä Jukka Alanko oli mukana talkooporukassa. Hän pitää tapausta hyvin poikkeuksellisena. Moni asia on mennyt rakennusprojektin aikana pieleen.

– Rakennustyön aikana valvonta on epäonnistunut. Kauppakin oli tehty hassusti, koska koko kauppahinta oli maksettu ennen kuin talo oli valmis. Se on vähintään yhtä suuri virhe kuin ontuva valvonta, Alanko sanoo.

Perhe kiittelee vuolaasti talkoolaisten apua. Tässä pöydän ääressä istuvat Niko Saarinen, Aleksi Burtsov ja Jukka Alanko. Kuva: Petra Ristola / Yle

Juha-Matti Saari ja Marjut Heinonen kiittelevät vuolaasti avuksi tullutta talkooporukkaa. Ilman apua talo ei olisi vieläkään valmis.

Talon käyttöönottotarkastus oli vuoden 2018 alussa, ja viisihenkinen perhe on vihdoin päässyt muuttamaan omaan taloonsa. Muuttolaatikoita on vielä purkamatta ja pihan kunnostustyöt odottavat seuraavana listalla.

– Nyt on helpottunut olo. Voi taas suunnitella normaalia arkea, sanoo perheen isä Juha-Matti Saari.