Innokkaalla työllä betoninkin saa kukkimaan – Mahtava Merihaka sai kulttuuripalkinnon

Helsingin Merihaka on vanhastaan tunnettu lähinnä synkeänä betonilähiönä. Nyt siellä kukkii kaupunkikulttuuri, jolle Helsingin kaupunki myönsi palkinnon.

kaupunkikulttuuri
Merihaka
Antti Kolppo / Yle

Helsingin Merihaka on muuttunut tuntemattomasta, rosoisesta betonilähiöstä tunnetuksi osaksi Hakaniemen seutua.

Näin kuvataan Helsingin vuoden 2017 kulttuuriteko -palkinnon perusteissa muutosta, jonka mukana lähinnä betonibrutalismistaan tunnetun lähiön kulttuuri on noussut kaupungin kartalle.

Kulttuuripalkinto on osoitettu Mahtava Merihaka -työryhmälle, johon kuuluvat Joonika Kaukoranta, Mikko "Vilunki" Viljakainen sekä Liisa Tolonen.

Heidän johdollaan Merihaassa on käynnistynyt viimeisen kahden vuoden aikana "yhteisöllisen tekemisen aalto". Sen mukana päivänvalon ovat näheet niin betonista tehdyt matkamuistot, Merihaan kerrostalojen katoilla järjestetyt maisemakierrokset kuin hissien taidenäyttelytkin. Paikallisia taiteilijoita on tuotu esiin myös eri taidelajeja yhdistelevillä Betoni-klubeilla.

Työryhmän mukaan lähiön asukkaista on löytynyt osallistujia tapahtumiin yhä enemmän: nyt esimerkiksi ompelijat, valokuvaajat, graafikot ja kuvittajatkin löytyvät omasta takaa.

– Kuten tapahtumista huokuu, alueen ominaispiirteisiin kuuluu sen taloihin asettunut värikäs joukko luovia tekijöitä – niin taiteiden harrastajia kuin ammattilaisiakin, todetaan palkintotiedotteessa.

Lisää tapahtumia suunnitteilla

Palkittu Mahtava Merihaka -kolmikko toteaa, että jo muutaman sadan metrin päässä asuvat ihmisetkään eivät välttämättä ole koskaan uskaltaneet käydä betonitalojen keskellä. Liisa Tolonen, joka on nähnyt Merihaan syntyvän ja kasvavan, kehottaa vierailemaan lähiössä rohkeasti.

– Ei tarvitse jännittää, kun tulet Merihakaan. Ei tarvitse pukeutua tai sopia joukkoon. Tämä on vähän kuin vapaa kaupunginosa.

Joonika Kaukoranta puolestaan asuu jo toista kertaa Merihaassa.

– Halusin palata tänne. Tämä on Helsingin asunnoistani valoisin maisemiltaan. Pidän myös betonibrutalismista enkä ole koskaan kokenut tätä rumana.

Kulttuuritapahtumat eivät tyssää palkinnon "voittamiseen". Lisää on luvassa, lupailee kolmas työryhmäläinen, Mikko Viljakainen.

– Betoni-klubin ympärille järjestetään pihatapahtumia. Olemme miettineet myös ongintatapahtumaa ja Merihakaa kiertävälle bulevardille suunnitellaan minikarnevaalia.

Hyvät näkymät ja loistava sijainti

Merihaan korkeat kerrostalot sijaitsevat aivan meren rannalla. Alueen asukkaat pitävätkin alueen parhaana puolena hyviä näkymiä, sillä korkeiden talojen yläkerroksista näkee kauas.

Alueella pitkään työskennellyt Ilkka Paaso puolestaan muistuttaa, että Merihaka sijaitsee todella mainiolla paikalla.

– Sijainti on hyvä ja paikka rauhallinen. Pääsee helposti torille ja keskustaan.

– Tuo vastapäätä näkyvä tornitalo on ensiasuntoni, toteaa Timo Tsokkinen, joka on asunut alueella 32 vuotta.

Tsokkisen mukaan ihmiset muuttavat suurempaan ja pienempään asuntoon Merihaan sisällä, jotta eivät joudu mieleiseltään alueelta pois. Parasta Merihaassa hänen mukaansa on pieni koko, sillä lähiössä asuu vain noin 2 000 asukasta.

Helsingin kulttuuriteko -palkinto on suuruudeltaan 5 000 euroa.

Kunniamaininnat jaettiin Helsingin Kalliossa sijaitsevalle elokuvateatteri Rivieralle sekä Suvilahden skeittiparkille.