Yhdysvallat uhkaa leikata palestiinalaispakolaisten tukea, palestiinalaishallinto pohtii vastatoimia

Yhdysvallat saattaa puolittaa rahoituksensa YK-järjestö UNRWA:lle. Se merkitsisi suuria ongelmia yli viiden miljoonan palestiinalaispakolaisen terveydenhoidolle ja kouluille.

UNRWA
UNRWA:n työntekijä
YK-järjestö UNRWA:n työntekijä Balatan palestiinalaispakolaisten leirissä Nablusin kupeessa Länsirannalla. Balata on Länsirannan suurin pakolaisleiri, siellä asuu 30 000 ihmistä.Alaa Badarneh / Epa

Yhdysvaltain presidentin, Donald Trumpin ärhäkkä Lähi-idän politiikka on saamassa jatkoa.

Joulukuun alussa hän päätti tunnustaa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi ja aloittaa Yhdysvaltain suurlähetystön siirtämisen Tel Avivista Jerusalemiin.

Päätös nostatti vastalausemyrskyn palestiinalaisalueilla ja arabimaissa. Palestiinalaisten mielestä Yhdysvaltoja ei enää voi pitää puolueettomana rauhanvälittäjänä. Palestiinalaiset ovat kuitenkin valmiita muiden kansainvälisten välittäjien, kuten Venäjän tai EU:n välittämiin rauhanneuvotteluihin.

Vastareaktioista ärtyneenä presidentti Trump linjasi tammikuun alussa, että Yhdysvallat karsii tukiaan palestiinalaisalueille. Trumpin mielestä palestiinalaiset eivät halua neuvotella rauhasta Israelin kanssa, joten Yhdysvaltain ei voi odottaa jatkavan tukiaan.

Ensi kädessä tukia ollaan leikkaamassa YK:n palestiinalaispakolaisten avun järjestöltä UNRWA:lta.

Järjestö perustettiin joulukuussa 1949 huolehtimaan Israelin itsenäisyyssodan 1948-49 jäljiltä pakolaisiksi päätyneistä palestiinalaisista. Nyt järjestö huolehtii 5,3 miljoonan palestiinalaispakolaisen ja heidän jälkeläistensä kouluista, terveydenhoidosta, sosiaalipalveluista ja leireistä palestiinalaisalueilla, Libanonissa, Jordaniassa ja Syyriassa.

Israelin hallitus haluaisi lopettaa UNRWA:n kokonaan. Pääministerin Benjamin Netanjahun mielestä järjestö on Israelin vastainen ja tarpeeton, koska YK:n pakolaisavun järjestö UNHCR voisi hyvin hoitaa sen tehtäviä.

– UNRWA on järjestö joka tekee palestiinalaisten pakolaisongelmasta ikuisen, sanoi Netanjahu runsas viikko sitten Israelin hallituksen kokouksessa.

UNRWA:n itsensä mukaan se tekee tärkeää työtä palestiinalaisalueilla ja ongelman "kuolemattomuus" ei suinkaan johdu järjestön olemassaolosta:

– Se, mikä tekee pakolaiskriisistä ikuisen, on konfliktin osapuolten kyvyttömyys ratkaista asioita, kommentoi UNRWA:n tiedottaja Chris Gunness.

Yhdysvallat vähentää UNRWA:n rahoitusta puoleen?

Brittilehti The Guardian uutisoi tänään maanantaina, että Yhdysvaltain ulko- ja puolustusministerit ovat sopineet maan YK-suurlähettilään kanssa, että Yhdysvaltain ensimmäistä maksuerää UNRWA:lle leikataan alle puoleen nykyisestä, 125 miljoonasta dollarista 60 miljoonaan (102 miljoonasta 49 miljoonaan euroon).

Yhdysvaltain ulkoministeriö ei ole vielä tehnyt asiasta virallista päätöstä, mutta sitä odotetaan lähipäivinä. Tiettävästi ulkoministeri Rex Tillerson ja puolustusministeri James Mattis olivat maltillisemman leikkauksen kannalla. YK-suurlähettiläs Nikki Haley olisi lopettanut maksut kokonaan, mikäli palestiinalaiset eivät suostu rauhanneuvotteluihin.

UNRWA:n budjetti on tälle vuodelle 760 miljoonaa dollaria eli 620 miljoonaa euroa. Yhdysvallat on ollut järjestön suurin rahoittaja, yli 360 miljoonan dollarin osuudella (vuonna 2016).

Yhdysvaltain rahoituksen väheneminen pitää tavalla tai toisella korvata, mahdollisesti jopa Israelin itsensä.

Palestiinalaislapset on koulutettava ja synnyttävien naisten pitää päästä lääkäriin, muussa tapauksessa edessä on inhimillinen kriisi ja radikaalien järjestöjen suosion kasvu. Israelin armeijan entinen tiedottaja ja kriisiviestinnän asiantuntija Peter Lerner varoitti Haaretz-lehdessä, (siirryt toiseen palveluun) että se heikentäisi turvallisuutta myös Israelissa.

PLO:n keskusneuvosto
PLO:n keskusneuvosto pohtii Ramallahissa keinoja vastata presidentti Trumpin päätökseen tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi. Kuvassa keskellä palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas.Alaa Badarneh / Epa

Palestiinalaishallinto miettii vastatoimia

Palestiinalaishallinto on ollut sunnuntaina ja maanantaina koolla Ramallahissa, PLO:n keskusneuvoston kokouksessa. Palestiinalaisjohtajat miettivät keinoja vastata Yhdysvaltain muuttuneeseen politiikkaan.

Brittiläisen yleisradioyhtiön, BBC:n mukaan kokous miettii (siirryt toiseen palveluun), voisiko palestiinalaisvaltiolle valita Jerusalemin sijasta jonkin muun pääkaupungin.

Yhdysvalloissa julkaistava, Lähi-itää koskeva uutissivusto Al-Monitor spekuloi, (siirryt toiseen palveluun) että palestiinalaishallinto voisi purkaa hallintoelimiään tai irtisanoa turvallisuusyhteistyönsä Israelin kanssa. Sivuston haastattelemat asiantuntijat kuitenkin varoittavat liian rajuista päätöksistä.

Lähteet: AFP, Reuters