1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Uuraisilla palaneen navetan raunioista löytyi viisi elävää nautaa

Eläimet pelastuivat, kun romahtaneen katon alle oli jäänyt niille tilaa.

Kuva: Fredrika Sundén / Yle

Uuraisilla varhain aamulla syttyneen tulipalon jälkiraivauksissa navetan raunioista löytyi palomiesten yllätykseksi viisi elävää nautaa.

– Katto oli romahtanut niiden päälle kuin harjaksi. Palopaikkaa on jäähdytelty vedellä koko aamu, joten lämpö ei ole ollut siellä enää kovin kova, palomestari Pasi Vilhunen kertoo.

Vilhusen mukaan raunioista kuului ääniä, jonka jälkeen pelastuslaitos raivasi tien navetan jäännösten läpi eläinten luokse.

Naudat ovat eläinlääkärin tarkastuksessa, mutta niiden kunnosta Vilhusella ei ole tietoa.

Pelastuslaitoksen saaman tiedon mukaan maitotilan navetassa oli yhteensä noin 40 nautaeläintä, niistä vasikoita oli kymmenkunta. Viiden elossa löydetyn lisäksi palomiehet onnistuivat navetan seinään tehdyn reiän kautta pelastamaan kolme vasikkaa.

Jälkivartioinnin lisäksi pelastuslaitos selvittää, toimiiko paloalueella sijaitseva keskuslämmityskattila vielä. Myös asuinrakennus saa lämmön sieltä.

Tulipalo syttyi aamuviiden jälkeen ja navetta oli kauttaaltaan tulessa, kun ensimmäiset paloautot saapuivat paikalle. Ensitöikseen pelastuslaitos joutui suojaamaan lähellä sijaitsevaa asuinrakennusta.

Alkutilanteessa palomiehiä oli paikalla noin 20. Kaikkiaan palon sammutukseen on osallistunut väkeä viideltä paloasemalta.

Noin 350-neliöisen navetan katto romahti jo palon alkuvaiheessa.

Ilmoituksen palosta tekivät tilan asukkaat.