1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Finavia

Finavia kannattaa Lentoradan rakentamista – ratayhteys ei olisi Tampereen lentokentältä pois

Valtion lentoasemayhtiö Finavia pitää Lentoradan rakentamista Helsinki–Vantaalta Tampereelle erittäin kannatettavana hankkeena. Finavian mukaan uusi lentoratayhteys olisi erinomainen lisä Helsinki–Vantaan palveluihin ja liikenneyhteyksiin.

Tikkurilan aseman normaalisti vilkas junaliikenne voi hiljentyä entisestään, jos hallitus päättää eristää Uudenmaan muusta Suomesta. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Finavian uusi toimitusjohtaja Kimmo Mäki sanoo Ylelle, ettei Lentoradan rakentaminen olisi mitenkään pois Finavian Tampere-Pirkkalan lentoasemalta. Perinteinen siltarumpu–ajattelu ei tässä mallissa toimi, vaan kaikki hyötyisivät kehittyvistä liikenneyhteyksistä.

– Tampere-Pirkkalan lentoasemalla kaikki munat eivät ole samassa korissa. Tampereelta lähtee koneita paitsi Vantaalle, myös suoraan kansainvälisille kentille, toimitusjohtaja Mäki huomauttaa.

Lisäksi Ilmavoimat operoi Pirkkalan kentältä, ja se on myös aktiivinen koulutuskenttä. Kenttää pidetään tärkeänä alueen bisneselämälle ja matkailulle.

– Voihan toki olla, että kaupallisessa lentoliikenteessä näkyy vaikutuksia, kun matkustamisen eri muodot linkittyvät aiempaa paremmin. Uusi rata voisi olla pirkanmaalaisille vaihtoehtoinen tapa matkustaa Helsinki-Vantaalle, ja joku voi vaihtaa kulkumuodosta toiseen.

Toimitusjohtaja Mäki muistuttaa, että Lentorata on vasta alustavassa suunnittelu– ja päivitysvaiheessa. Toisaalta Helsinki–Vantaalle pääsee jo nyt sujuvasti Tikkurilan kautta.

Finavialla on tällä hetkellä 21 lentoasemaa. Yhtiö lähtee siitä, että lentämällä nämä yhdistyvät toisiinsa parhaiten, mutta lyhyillä etäisyyksillä raideliikenteen rooli korostuu. Pirkkalan asemaa kehitetään ja remontoidaan ensi kesänä 15 miljoonalla eurolla.

Helsinki–Vantaalla ennätysmäärä matkustajia

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori, Tampereen pormestari Lauri Lyly, Finnairin toimitusjohtaja Pekka Vauramo ja VR Groupin toimitusjohtaja painottivat viime viikolla yhteisessä tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun), että Lentorata on koko maan liikennejärjestelmän kannalta kriittinen investointi. Heidän mielestään Lentorataa pitäisi ryhtyä edistämään pikaisella aikataululla.

Sekä kaupungit että nyt myös Finavia perustelevat Lentorataa sen positiivisilla vaikutuksilla koko maan kasvulle. Se avaisi aivan uusia kasvumahdollisuuksia Helsingin ja Helsinki–Vantaan lentokentän kautta muualle Suomeen.

Kuva: Mikko Koski / Yle

– Pääradan kasvava liikenne ja lisääntyvä lentoliikenne tekevät Lentoradasta realistisen. Tampere on sitä paitsi vilkkaasti liikennöity junaliikenteen solmukohta, Mäki perustelee.

Lentoradan katsotaan parantavan kaikkien Etelä-Suomen kasvukeskusten kansainvälistä saavutettavuutta. Lentoradan lasketaan luovan vaihdottoman, parikymmentä minuuttia nopeamman yhteyden lentoasemalle pääradan ja oikoradan suunnista. Maakuntien ja Helsingin seudun kytkennät kotimaiseen ja kansainväliseen lentoliikenteeseen paranisivat.

Helsinki-Vantaalla oli viime vuonna matkustajia 18,9 miljoonaa, mikä on kaikkien aikojen ennätys.

Lue lisää aiheesta:

Lentoradan suunnitelmia päivitetään jo