Ruotsin kokoomusjohtaja Ulf Kristersson Ylelle: On vain ajan kysymys, ennen kuin sosiaalidemokraatit muuttavat Nato-kantansa

Kristerssonin mukaan hän ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ovat yhtä mieltä Nato-pyrkimyksistä ja pitävät toisensa ajan tasalla.

Ulf Kristersson
Ulf Kristersson
Ulf KristerssonOla Axman / AOP

SälenRuotsin Nato-jäsenyyttä ajavan maltillisen kokoomuksen Ulf Kristerssonin mielestä on vain ajan kysymys, ennen kuin sosiaalidemokraatit muuttavat Nato-kantansa.

Sälenin turvallisuuskonferenssissa pääministeri Stefan Löfven on toistanut useaan kertaan sosiaalidemokraattien kannan siitä, että Ruotsi on liittoutumaton maa.

Kristerssonin mielestä on kuitenkin selvää, että kanta muuttuu. Ruotsi on käytännössä tullut niin lähelle Nato-jäsenyyttä kuin voi tulla.

– Tiedän että päätös Nato-jäsenyydestä vaatii valmistelua ja laajaa yksimielisyyttä. Siksi olen sanonut, että pieni enemmistö ei voi ajaa läpi jäsenyyttä nopeasti.

Se tarkoittaa hänen mielestään sitä, että päätöstä Natosta ei voi tehdä nopealla aikataululla, kuten tehtiin EU-jäsenyyden kanssa.

Nato-jäseneksi Suomesta riippumatta

Suomessa ruotsalaista Nato-keskustelua seurataan tarkkaan. Ruotsin EU-jäsenyyshakemus tuli Suomelle yllätyksenä ja jälkeenpäin jotkut ovat kutsuneet sitä petokseksi. Kristersson on porvariblokin johtajana Stefan Löfvenin haastaja ja mahdollinen tuleva pääministeri.

Kristersson sanoo Ruotsin menevän Naton jäseneksi riippumatta siitä, miten Suomi toimii.

Hän ilmoitti muutama päivä ennen Säleniä aikataulunkin – Ruotsista tulee Naton jäsen kymmenenessä vuodessa.

Ulf Kristersson sanoo keskustelevansa Nato-jäsenyydestä suomalaisen kollegansa kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon kanssa. Aikataulusta ei maiden välillä ole puhuttu, mutta molemmat toivovat, että Suomi ja Ruotsi menevät Natoon käsi kädessä niin pitkälle kuin se on mahdollista.

– Pidämme toisemme hyvin informoituna niin, että tiedämme toisemme pyrkimyksistä koko ajan, Kristersson sanoo.

Hän lisää lopuksi, että jokaisen maan on tehtävä päätös itse.

Ruotsissa on valtiopäivävaalit vajaan kahdeksan kuukauden kuluttua.