Hyppää sisältöön

Koreat neuvottelevat, verot laskevat – 5 asiaa, jotka menivät Trumpin kannalta putkeen

Donald Trumpin ensimmäinen vuosi presidenttinä on ollut kaoottinen, mutta poliittista menestystäkin hänelle on tullut, kirjoittaa Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mika Hentunen.

Presidentti Donald Trump nimitti korkeimman oikeuden tuomariksi konservatiivisen Neil Gorsuchin (oik.) huhtikuussa. Kuvassa myös tuomari Anthony Kennedy. Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA

WASHINGTON Ensi lauantaina on kulunut vuosi siitä, kun Donald Trump vannoi presidentin virkavalansa.

Ensimmäistä virkavuotta ei voi parhaalla tahdollakaan pitää loistokkaana. Trump on yksi kaikkien aikojen epäsuosituimmista Yhdysvaltain presidenteistä maailmalla.

Yhdysvalloissa poliittinen jakautuminen on syventynyt vuoden aikana. Myös oma puolue republikaanit on kahdessa leirissä suhteessaan presidenttiin.

Virkakautta on jäljellä kolme vuotta ja tunnelin päässä vilkkuu valoakin. Trump hyötyy siitä, että Yhdysvaltain taloudella menee hyvin. Pörssikurssit ovat pysyneet ennätyskorkealla.

On muitakin asioita, jotka eivät välttämättä ole Trumpin aikaansaannoksia, mutta joita hän voi pitää poliittisina saavutuksinaan.

1. Verouudistus

Kongressi hyväksyi joulun alla ensimmäistä kertaa 30 vuoteen massiivisen verouudistuksen. Trump ajoi sitä voimakkaasti. Yhdysvaltalaisten yritysten verot laskevat. Kansalaisista ne laskevat suhteellisesti eniten rikkaimmalta kansanosalta, johon Trump itse kuuluu.

2. Gorsuch korkeimman oikeuden tuomariksi

Trump toteutti viime keväänä yhden kannattajiensa tärkeimmistä vaatimuksista. Hän nimitti korkeimman oikeuden tuomariksi konservatiivisen Neil Gorsuchin. Lisää tuomarinimityksiä voi olla tulossa, ja Trump aikoo jatkaa aloittamallaan konservatiivisella nimityslinjalla.

3. Sääntelyä on purettu

Trump lupasi purkaa sääntelyä niin paljon kuin mahdollista niin rahamarkkinoilta kuin ympäristönsuojelusta.

On ristiriitaista, kuinka paljon hän on lupauksistaan oikeasti toteuttanut, sillä moni Trumpin päättämäksi merkitty sääntö olisi umpeutunut joka tapauksessa viime vuonna. Luonnonsuojelijat vastustavat jyrkästi Trumpin hankkeita.

4. Koreat neuvottelevat

Trump uhosi twitterissä, että hänellä on suurempi ydinasenappula kuin Kim Jong-unilla. Se herätti kauhua, mutta todennäköisesti osaltaan myös lisäsi Koreoiden halua neuvotella.

Koreoiden edustajat tapasivat viime viikolla ensimmäistä kertaa useaan vuoteen maiden rajalla ja sopivat, että Pohjois-Korea voi lähettää urheilijoita ensi kuussa Etelä-Koreassa järjestettäviin talviolympialaisiin.

5. Peruskannattajakunta on säilynyt

Trumpin kokonaissuosio on alhainen, viimeisimpien mittausten mukaan hivenen alle 40 prosentissa. Hän on kuitenkin pystynyt säilyttämään suosionsa kohtalaisen hyvin niissä ryhmissä, jotka ratkaisivat presidentinvaalit hänen edukseen. Niitä ovat erityisesti valkoinen työväenluokka ja evankelikaaliset kristityt.

.
.