Helsingin kaupunki on irtisanonut Kallion lukion teatterin lehtorin

Opettajan menettely on loukannut opiskelijoiden oikeutta turvalliseen opiskeluympäristöön, kaupunki kirjoittaa tiedotteessa. Kaupungin mukaan opettaja muun muassa häiritsi opiskelijoita seksuaalisesti.

Kallion lukio
Kallion lukion ulkoseinä
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Helsingin kaupunki on tänään maanantaina irtisanonut Kallion lukion teatterin lehtorin. Kaupungin mukaan hän muun muassa häiritsi opiskelijoita seksuaalisesti.

Opettajan menettely on loukannut opiskelijoiden oikeutta turvalliseen opiskeluympäristöön, tiedotteessa perustellaan.

STT uutisoi marraskuussa, että Helsingin Kallion lukiossa vuosikymmeniä toiminut miespuolinen teatterin opettaja on piinannut oppilaitaan läpi 2000-luvun muun muassa tekstiviestein ja intensiivisin halauksin. Oppilaat myös kertovat hänen lähennelleen esimerkiksi raiskausharjoitusten lomassa.

Opettaja kiisti ahdistelleensa tai osallistuneensa raiskausharjoitukseen aktiivisena osapuolena.

Viisi kertoi tapahtumista poliisille

Helsingin kaupunki kertoi samana päivänä hyllyttäneensä opettajan. Asia vietiin myös poliisille, joka selvityksen jälkeen totesi, ettei se aloita esitutkintaa. Poliisille kerrotut epäasiallisiksi koetut teot tapahtuivat ennen kuin seksuaalinen ahdistelu kriminalisoitiin, poliisi kertoi.

Poliisiin otti esiselvityksen aikana yhteyttä kuusi ihmistä. Viiden yhteydenotossa tuotiin esille miesopettajan epäasiallinen käytös, mutta tapahtumat ajoittuvat vuosille 1997–2014. Seksuaalinen ahdistelu tuli rikoslakiin syyskuussa 2014. Esiselvityksen aikana poliisi kirjasi yhden rikosilmoituksen kunnianloukkauksesta. Epäilty teko tapahtui vuonna 2000, joten rikoksen syyteaika on vanhentunut.

Opettaja sai varoituksen 2004

Opettajasta kanneltiin vuosien aikana rehtorille useasti. Ex-rehtori oli antanut opettajalle varoituksen vuonna 2004, mutta opettajan toimintaan ei STT:n lähteiden kertoman mukaan puututtu siten, että epäasiallinen toiminta olisi saatu loppumaan.

STT sai loppuvuodesta käsiinsä entisten rehtoreiden selvitykset. Niistä käy ilmi muun muassa, että teatteriopettajan epäasiallinen toiminta nousi koulussa esiin viimeksi toissa vuonna, mutta rehtori puuttui siihen vain keskustelemalla opettajan kanssa. Helsingin kaupungin toimialajohtaja Liisa Pohjolainen arvioi tuolloin, että rehtorit ovat toimineet asianmukaisesti.

Kaupunki kertoo nyt, että Kallion lukiossa ja muissa kouluissa ja oppilaitoksissa otetaan käyttöön sähköinen työkalu, jonka avulla opiskelijat voivat esimerkiksi ilmoittaa seksuaalisesta häirinnästä.