Nuoret poliitikoille: Älkää saarnatko, vaan puhukaa ihmisten kieltä

Asiantuntijat pelkäävät, että äänestysinto jää tulevissa presidentinvaaleissa tavallista alhaisemmaksi. Nuorten mielestä tilannetta helpottaisi, jos poliitikot laskeutuisivat alas norsunluutorneistaan.

presidentinvaalit
HAMKin opiskelijoita, vasemmalta Aleksi Ojanperä, Liisa Hyytiäinen ja Sakari Vitikko
Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijat Aleksi Ojanperä, Liisa Hyytiäinen ja Sakari Vitikko nähdään varmasti vaaliuurnilla.Antti Ruonaniemi / Yle

Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijat Liisa Hyytiäinen, Aleksi Ojanperä ja Sakari Vitikko pitävät äänestämistä velvollisuutenaan. Kaikki aikovat mennä uurnille.

– Minua kiinnostavat yhteiskunnalliset asiat. Ja jos ei äänestä, niin ei ole oikeutta valittaa siitä, mitä poliitikot tekevät, perustelee Aleksi Ojanperä.

Asiantuntijoiden mukaan Sauli Niinistön ylivoima vähentää äänestysintoa. Esimerkiksi Helsingin yliopiston tutkija Aki Lehtinen kertoo MTV3:n verkkojutussa (siirryt toiseen palveluun), että nämä vaalit kiinnostavat ihmisiä aika vähän.

Sakari Vitikkoa tilanne ei lannista.

– Ei se tätä omaa intoani latista. Olen löytänyt itselleni mielekkään ehdokkaan ja luotan, että lähempänä vaalipäivää tilanne ei ehkä ole niin selkeä kuin nyt kuvitellaan.

Opiskelijat toivovat poliitikoilta selkeää puhetta

– Jos saisimme politiikkaa ihmisläheisemmäksi, niin se kiinnostaisi nuoriakin enemmän. Nyt tuntuu siltä, että poliitikot ovat etäisiä, miettii Sakari Vitikko.

– Poliitikkojen kieli on joskus turhan vaikeaa. Poliitikot esittävät asioitaan usein juhlavasti käyttäen vaikeita sanoja ja termejä. Se karkottaa ihmisiä poliitiikasta.

Myös kouluilla olisi tehtävää, jotta politiikan merkitys ihmisen arkeen tulisi ymmärrettäväksi, sanoo Liisa Hyytiäinen.

– Olisi hyvä, että nuorillekin tulisi koulun kautta tietoa siitä, miten poliittinen päätöksenteko toimii. Kun asiat olisivat tutumpia, olisi äänestäminenkin luontevampaa, neuvoo Liisa Hyytiäinen.

Myös tutkija pitää puheita välillä vaikeina

Puhekouluttaja Antti Mustakallio on Ylen pyynnöstä arvioinut ehdokkaiden esiintymistä Ylen vaalitenteissä. Hän kehuu väittelyitä siitä, että osa niistä on ollut hyvinkin syvällisiä.

Antti Mustakallio
Antti MustakallioYle

– Samalla ne ovat olleet haastavia, eli niiden seuraaminen on vaatinut kiinnostusta ja tarkkaavaisuutta. Minkäänlaisia sirkusesityksiä ne eivät ole olleet, hymähtää Mustakallio.

Ehdokkaiden puheet Ylen vaalitenteissä eivät ole Mustakalliota vakuuttaneet.

– Osassa puheista on näkynyt, että niihin ei ole valmistauduttu kunnolla. Osa puheista on ollut kohtuullisen hyviä, mutta todella timanttisia puheita en ole kuullut.

Myös Mustakallio pelkää Niinistön ylivoiman vähentävän äänestysintoa.

– Se väistämättä vaikuttaa. Meillä on ehdoton gallupjohtaja. Se hidastaa kaikkia. Se hidastaa muita kampanjatiimejä ja se hidastaa kansalaisten intoa käydä vaaliuurnilla.