1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. PyeongChang 2018

Päivän neuvotteluratkaisu: Pohjois-Korea lähettää 140-henkisen orkesterin olympialaisiin

Koreat neuvottelevat Pohjois-Korean urheiljoiden osallistumisen yksityskohdista talviolympialaisiin jälleen keskiviikkona.

PyeongChang 2018
Miehet kättelevät toisiaan neuvottelupöydän yli.
Etelä-Korean valtuuskunnan puheenjohtaja Lee Woo-sung (oik.) ja Pohjois-Korean Kwon Hook-bong neuvottelujen edellä.Etelä-Korean yhdistämisministeriö / EPA

Koreat jatkoivat neuvotteluja Pohjois-Korean osallistumisesta olympialaisiin Panmunjomin rajakylässä tänään maanantaina. Ne pääsivät sopuun siitä, että Pohjois-Korea lähettää olympialaisiin 140-henkisen orkesterin.

Samjiyon-orkesterin on määrä esiintyä pääkaupungissa Soulissa ja Gangneungin kaupungissa, jossa osa olympialaisten kilpailuista pidetään. Pohjoiskorealainen orkesteri on esiintynyt Etelä-Koreassa viimeksi 18 vuotta sitten.

Maat sopivat myös uusista neuvotteluista keskiviikkona. Se on jo kolmas maiden välinen tapaaminen olympialaisten tiimoilta. Viikko sitten pidetyt muodolliset keskustelut Koreoiden välillä olivat ensimmäiset yli kahteen vuoteen.

Maat neuvottelevat muun muassa mahdollisuudesta kilpailla olympialaisissa yhteisellä naisten jääkiekkojoukkueella. Etelä-Korean urheiluministeriön tiedottaja Hwang Seong Un sanoi, että yhteisestä joukkueesta olisi periaatteessa päästy sopuun jo tänään. Kansainvälisen olympiakomitean pitää kuitenkin hyväksyä yhteisjoukkueen osallistuminen kisoihin.

Etelä- ja Pohjois-Korean edustajat tapaavat Kansainvälisen olympiakomitean edustajia Lausannessa Sveitsissä lauantaina. Siellä päätetään, minkä verran urheilijoita Pohjois-Korea voi kaikkiaan lähettää talviolympialaisiin.

Pohjois-Korea on kertonut lähettävänsä olympialaisiin urheilijoita, toimitsijoita, kannustusjoukkoja ja kisaturisteja. Myös toimittajia, taekwondon näytösryhmä ja taiteilijaryhmä osallistuu kisoihin.

Lue myös:

Analyysi: Koreoiden olympiasopu on pieni edistysaskel maailman mielenrauhalle, mutta suuri taakka kahdelle luistelijalle

Olympiakomitean toimitusjohtaja Pohjois-Korean osallistumisesta: Tämä on merkittävä signaali

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi