1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. #metoo

#Metoo-kampanjaa arvostellut filmitähti Deneuve: Pyydän anteeksi seksuaalisen väkivallan uhreilta

Ranskan tunnetuimpiin näyttelijöihin kuuluva Catherine Deneuve kirjoitti uuden avoimen kirjeen. Edellinen herätti Ranskassa äänekkäitä vastalauseita.

Catherine Deneuve. Kuva: Caroline Blumberg / EPA

Ranskalainen elokuvalegenda Catherine Deneuve selittää kohua herättänyttä avointa kirjettä uudella. Viime viikolla Le Monde -lehdessä julkaistiin sadan tunnetun ranskalaisnaisen allekirjoittama kirje, jossa kyseenalaistettiin seksuaalista ahdistelua julkituonut #metoo-kampanja.

Ranskalaisen Libération-lehden maanantaina julkaisemassa kirjeessä (siirryt toiseen palveluun) Deneuve pyytää anteeksi seksuaalisen väkivallan uhreilta.

– Lähetän sisarelliset terveiset vastenmielisten tekojen uhreiksi joutuneille, jotka kokivat Le Monden kirjeen hyökkäyksenä. Heille, ja vain heille haluan esittää anteeksipyyntöni, Deneuve kirjoittaa.

Sanoo kirjeen tulleen ymmärretyksi väärin

Näyttelijän mukaan aiemman kirjeen sanomaa on vääristelty, eikä siinä väitetty, että ahdistelussa olisi mitään hyvää. Deneuve moittii myös kirjeen muita allekirjoittajia vääristelystä.

Erityistä närkästystä Ranskassa on herättänyt radiojuontaja Brigitte Lahaien tv-haastattelu, jossa Lahaie sanoi naisten voivan nauttia raiskauksesta.

– Jos väittää televisiossa, että raiskauksesta voi nauttia, se on pahempaa kuin sylkisi raiskauksen uhria kasvoille, Deneuve kirjoittaa.

Deneuve toteaa myös olevansa feministi ja muistuttaa allekirjoittaneensa 1970-luvun alussa laajaa närkästystä herättäneen manifestin, joka johti abortin laillistamiseen Ranskassa.

Näyttelijä toteaa kuitenkin seisovansa aiemmankin kirjeen takana. Hänen mukaansa siinä puolustettiin vapautta.

Libération-lehden mukaan Deneuve lähetti selityskirjeen sen jälkeen, kun lehti haastatteli häntä aiemman kirjeen johdosta.

Lue lisää:

"Raiskaus on rikos, ritarillisuus ei ole" – Ranskalaisnäyttelijätär Catherine Deneuve arvostelee #metoo-kampanjaa ylilyönneistä

"Seksikäs pariisitar" ja moni muu nuori Ranskassa pitää kulttinäyttelijän #metoo-hyökkäystä vanhanaikaisena: "Minua ei lähestytä luvatta"

Ranskalaiset naiset kapinoivat katuhäirintää vastaan – lähentelystä aiotaan jakaa sakkoja