1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Työllisyys ja työttömyys

Työtön tarvitsee perehtymistä ja kannustusta –Aktiivimalli vaikeuttaa pahimmillaan kaikkien työtä

Aktiivimalli on pahimmillaan kiusa kaikille. Tätä mieltä ovat Seinäjoella Avanti-työllisyyspalveluluissa työskentelevät ja myös monet sen asiakkaat.

Työllisyys ja työttömyys
Jaakko Säntti ja Kai Heinoja
Työvalmentaja Jaakko Säntti (vas.) haluaa löytää jokaisesta työnhakijasta vahvuuksia. Kai Heinoja on saanut Avantin avulla tekemistä Ehkäisevän päihdetyön yhdistyksestä Ehyt ry:stä.Pasi Takkunen/Yle

Seinäjoen kaupungin Avanti työllisyyspalveluissa pelätään, että hallituksen aktiivimalli aiheuttaa kiusaa sekä työttömille että työllisyyspalveluissa työskenteleville.

Työvalmentaja Jaakko Säntin mukaan uhkana on, että malli usuttaa työtöntä vain näennäiseen työnhakuun, joka vie puhtia oikealta vahvuuksien etsinnältä. Samalla ammattilaisten työ vaikeutuu. Kuka tietää myös suurten työnantajien sähköpostit saattavat tukkeutua, kun byrokratian kiemuroita yritetään täyttää.

Todelliset mallin seuraukset nähdään tietenkin vasta myöhemmin tänä vuonna.

Avantissa jokainen asiakas on yksilö, jonka henkilökohtaisten vahvuuksien ja mielenkiinnon kohteisiin käytetään aikaa. TE-toimiston ja Avantin tapa toimia onkin täysin erilainen.

– Me ei olla sillä tavalla viranomainen, vaan ihmisiä ihmiselle. Siihen se perustuu. Kaikki myöhempi työ, sopimusteknisen asiat ja muut kuviot lähtevät siitä, että kohdataan ihmisiä hyvällä tavalla ja saadaan hyvä kontakti aikaan, Säntti selittää.

Avanti on toiminut Seinäjoella kaksi vuotta. Viime vuonna sillä oli noin 700 asiakasta, joista vajaat puolet löysi työ- tai koulutuspaikan. Avantin 5,3 miljoonan euron budjetista valtaosa eli 4,2 miljoonaa kului silti työmarkkinatuen sakkomaksujen maksamiseen.

Itsetuntoa nostaen, ei latistaen

Työvalmentajan näkökulmasta työttömien kannustaminen nostaa työttömän itsetuntoa ja tuo sitä kautta myös tuloksia.

– Tämä on sitä aktiivisuutta, mitä me tässä maassa ja kaupungissa tarvittaisiin tämmöisen keinotekoisen aktiivimallin sijasta. Resursseja ja ihmisiä ihmisten auttamiseen ja tapaamiseen, sitä kautta saisimme aitoa aktiivisuutta ja positiivista virettä Suomeen, Jaakko Säntti sanoo.

Avantin asiakas Kai Heinoja on löytänyt mielekästä tekemistä Ehyt ry:stä. Palkkatyö se ei vielä ole. Heinoja itse hakeutui asiakkaaksi TE-toimiston vinkistä.

–Täällä ihminen otetaan paremmin huomioon yksilönä ja istutaan alas, hän kiittelee.

Työnhakijoiden keskuudessa aktiivimalli on koettu tavoitteestaan huolimatta masentavana ja latistavana.

– Meidän Suomi voisi vakavasti miettiä, miten asiota pystyttäisiin kehittämään. On paljon halukkaita ja kyvykkäitä henkilöitä, jotka etsivät kunnollista palkkatyötä. Sitä ei niin vain oteta, Heinoja sanoo.

Avantin asiakkaaksi voi Seinäjoella tulla joko oma-aloitteisesti tai TE-toimiston lähettämänä. Avantissa asiakkaalle pyritään löytämään ensin vaikka työkokeilupaikka, kuntouttavaa työkokeilua, palkkatuettua työtä tai työelämään tutustumispaikka. Tästä voi myöhemmin avautua reitti työelämään.

Lue seuraavaksi