Kokemäenjoen öljytuhosta jo kymmenien tuhansien eurojen vahingot – loppulasku vielä arvoitus

Jo tähän mennessä kustannuksia on tullut kymmenientuhansien eurojen edestä, mutta kokonaiskustannukset selvinnevät vasta kuukausien kuluttua.

Pori Energia
öljyä ja jäälauttoja joessa
Kokemäenjokeen pääsi ennen joulua lähes 50 000 litraa kevyttä polttoöljyä Harjavallasta.Jari Pelkonen / Yle

Kokemäenjoen suuren öljypäästön kustannukset ovat vielä arvoitus päästön aiheuttajalle Pori Energialle.

Kokemäenjokeen pääsi ennen joulua lähes 50 kuutiota kevyttä polttoöljyä Pori Energian lämpölaitokselta Harjavallasta virheellisen kytkennän takia. Öljyn torjuntaa on jatkettu tämän jälkeen päästölähteen alajuoksulla.

Pori Energian toimitusjohtaja Matti Rintanen sanoo, että päästön ja sen torjunnan kustannukset ovat varmasti jo kymmeniätuhansia euroja, mutta hän ei halua lähteä arvioimaan onnettomuuden kokonaiskustannuksia.

Öljypuomi Harjavallassa Kokemäenjoella
Öljyntorjuntaa Kokemäenjoella.Katja Halinen / Yle

– Yhtään laskua ei ole vielä tullut. Päästön kokonaisvahingot selviävät vasta, kun jäät lähtevät ja nähdään, miten öljyä on rannoilla. Meillä on vastuuvakuutus, ja käymme keskusteluja vakuutusyhtiön kanssa siitä, mitä vakuutus kattaa, Rintanen sanoo.

Poliisi tutkii päästöä

Terveysviranomaiset ovat kehottaneet välttämään jokiveden käyttöä alueilla, joilla öljyä on havaittu. Vuodon vaikutukset ympäristöön selvinnevät kesään mennessä.

Poliisi tutkii öljypäästöä törkeänä ympäristörikoksena. Pori Energia pyysi päästöä julkisesti anteeksi tammikuun ensimmäisellä viikolla.

Pori Energia on Porin kaupungin omistama energiayhtiö, jonka liikevaihto vuonna 2016 oli yli 148 miljoonaa euroa.