Tampere etsii säästöjä – Verojen korottaminen ei tule kysymykseen

Pormestari Lauri Lyly on vaatinut Tampereen valtuutettuja etsimään keinoja kaupungin talouden tasapainottamiseksi. Suurimmat valtuustoryhmät eivät halua korottaa kunnallisveroa.

Tampere
Tampereen valtuusto
Tampereen valtuusto on sitoutunut pormestariohjelmaan yhtä valtuutettua lukuun ottamatta.Mari Siltanen / Yle

Tampereen talous on ollut pakkasella jo lähes kymmenkunta vuotta. Menoja on enemmän kuin tuloja ja velkaa on jo lähes miljardi euroa. Pormestari Lauri Lyly onkin vaatinut valtuutettuja etsimään säästökohteita talouden tasapainottamiseksi.

Perussuomalaisen valtuustoryhmän puheenjohtaja Lassi Kaleva on samoilla linjoilla pormestarin kanssa.

– Kaupungin talous on miinuksella jo kahdeksatta vuotta. Säästökohteita on siis löydyttävä. Meidän poliitikkojen ja kaupungin johtajien on myönnettävä, että olemme ryssineet, hän sanoo.

Tarvitaanko tunneleita?

Jos säästöjä etsitään esimerkiksi hyvinvointipalveluista, investointejakin pitää tarkastella kriittisesti. Tätä edellyttää ainakin Vasemmistoliitto valtuustoryhmän puheenjohtaja Mikko Aaltonen.

– Onko nyt esimerkiksi Amurin tunnelin aika? Tarvitaanko Tampereella vielä lisää tunneleita vai hyvinvointipalveluja? hän kysyy.

Onko nyt esimerkiksi Amurin tunnelin aika? Tarvitaanko Tampereella vielä lisää tunneleita vai hyvinvointipalveluja?

Mikko Aaltonen

Aaltonen ihmettelee, miten säästökohteet löytyisivät nyt, kun niitä eivät aiemmatkaan valtuustot ole löytäneet. Hän perää säästöihin pitkäjänteisempää suunnittelua.

– Pormestariohjelmaan on kirjattu, että menot saavat kasvaa vuosittain 1 - 2 prosenttia. Viime vuoden tilinpäätösennuste kertoo, että nettomenot ovat kasvaneet 2,1 prosenttia eli tavoitteessa on pysytty, Aaltonen sanoo.

– Tuntuu kummalliselta, että nyt täytyisi tehdä radikaaleja leikkausohjelmia, vaikka tavoitteissa on pysytty. Ennusteiden mukaan tilinpäätös tulee olemaan 4,5 miljoonaa euroa suunniteltua parempi.

Lassi Kaleva Siperian kahvilassa
Lassi Kalevan mielestä poliitikoilla ja johtajilla on peiliin katsomisen paikkaKai Pohjanen / Yle

Perussuomalaisten Lassi Kalevan mukaan kaupunki voisi saada lisätuloja maanjalostuksesta ja kaavoituksesta. Säästöjä hän etsisi lastensuojelun uudelleen organisoimisesta ja sosiaali- ja terveystoimen yhdistämisestä.

Kaleva nostaa esiin myös lähes koko valtuuston yksimielisesti hyväksymän pormestariohjelman, jossa todetaan hallinnollisten kustannusten viiden prosentin säästötavoite.

– Yt-neuvotteluja ei tule, eikä työmiehen palkkaan tai työhön puututa. Niistäminen koskee ylintä ja keskijohtoa, Kaleva linjaa.

Säilyykö pormestariohjelman sopu?

Pormestariohjelman takana on poikkeuksellisen suuri koalitio. Valtuustossa oppositiota edustaa vain yksi valtuutettu, Vaihtoehto Tampere -valtuustoryhmän Aarne Raevaara. Sopu on ainakin näennäisen vahva, mutta mahtaako se säilyä säästöpaineiden alla?

– Pormestariohjelmassa on tietty menosäästörajoite ja tämä on varmasti kivuliasta joillekin ryhmille. Syksyn aikana se on jo näkynytkin, muotoilee kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Ilkka Sasi.

Ilkka Sasi valtuustossa
Ilkka Sasi toivoo valtuuston pysyvän yhteisen ohjelman takana.Antti Palomaa / Yle

Sasi kuitenkin toivoo ryhmien pysyvän yhteisen ohjelman takana.

Vihreiden ryhmäjohtaja Jaakko Stenhällin mielestä keskustelut säästöistä tulee käydä koalition sisällä.

– Jokainen ryhmä joutuu omalta kohdaltaan pohtimaan, missä määrin mahdolliset säästöt täyttävät pormestariohjelman tavoitteet, joihin on yhdessä sitouduttu, hän sanoo.

– Myös me vihreät katsomme, että meille olennaisia asioita näkyy näissä päätöksissä painoarvomme suhteessa eli ihan merkittävästi.

Veronkorotus on vihonviimeinen vaihtoehto

Kaupungin talouden tasapainottamisessa johtavat poliitikot etsivän mieluummin säästöjä kuin menevät kuntalaisten kukkarolle..

SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Atanas Aleksovski korostaa pitkäaikaisten rakenteellisten muutosten merkitystä säästöjen aikaansaamiseksi.

– Verojen tarkastelun paikka voisi olla 2020-luvun vaihteessa, hän pohtii.

Atanas Aleksovski
Atanas Aleksovski hakisi säästöjä rakenteellisista muutoksista.Yle

Veronkorotuksia vastaan on myös kokoomus.

– Työnverotuksen kiristäminen heikentää meidän työllisyystavoitettamme, Ilkka Sasi linjaa ryhmänsä näkemyksiä.

Myös perussuomalaisten Lassi Kaleva vaatii itseään ja muita poliitikkoja etsimään säästökohteita tai lisätuloja muilla tavoilla.

– Kun veroja tai asiakasmaksuja nostetaan, se on pois kulutuksesta, hän perustelee.

Tai sitten ei

Kuntaveron korotusta ei pidetä ensisijaisena vaihtoehtona myöskään vihreissä, mutta talouden tasapainottamisessa sitä ei ryhmän mielestä voida sulkea tyystin poiskaan. Jaakko Stenhäll nostaisi kuitenkin ensi sijassa kiinteistöveroa.

– Ratikka nostaa kiinteistöjen arvoa tietyillä alueilla ja sitäkin kautta voitaisiin saada lisätuloja yhteiseen kassaan, hän pohtii.

Valtio päättää kiinteistöveron ylä- ja alarajat, mutta vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja mielestä kaupungilla olisi sen suhteen vielä pelivaraa.

Vasemmistoliiton Mikko Aaltonen
Mari Siltanen / Yle

Suurista ryhmistä ainoastaan vasemmistoliitto ottaa kuntaveroprosentin korotuksen yhdeksi keinoksi talouden tasapainoon saattamisessa.

– Kyllä vasemmistoliitolla on valmius pohtia veronkorotusta. Prosenttiyksikön korotus lisäisi keskituloisen tamperelaisen menoja muutamilla kymmenillä euroilla, sanoo valtuustoryhmän puheenjohtaja Mikko Aaltonen.