Venäläiset kiistivät erityissyyt suomalaisten alusten riskiluokituksen nostoon

Suomen varustamot haluavat turhat pysäytykset pois kansainvälisistä rekistereistä.

rahtilaivat
Laiva Primorskin satamassa.
ArkistokuvaaAlexander Saverkin / AOP

Venäläiset kiistivät maanantaina, että heillä olisi ollut jokin erityinen syy nostaa suomalaisten rahtialusten riskiluokitusta, kertoi kansliapäällikkö Harri Pursiainen liikenne- ja viestintäministeriöstä STT:lle.

– Venäläisten mukaan heillä on vain lisätty resursseja ja ryhdytty tekemään tarkemmin alusten tarkastuksia, eivätkä ne liity mihinkään erityiseen lippuvaltioon, Pursiainen sanoi.

Pursiainen puhui asiasta maanantaina puhelimessa Venäjän federaation liikenneministeriön varaministerin Sergei Aristovin kanssa.

Suomen varustamot -etujärjestön toimitusjohtaja Tiina Tuurnala sanoi, ettei suomalaisia rahtialuksia lupauksen mukaisesti ole perjantain jälkeen pysäytetty Venäjällä. Suomalaiset varustamot odottavat seuraavaksi maineen puhdistusta.

– Meille on tärkeää, että prosessi jatkuu niin, että turhat pysäytykset poistetaan kansainvälisistä rekistereistä, Tuurnala sanoi. Hänen mukaansa suomalaisen kauppalaivaston turvallisuustaso on hyvä.

Pysäytysten poistamisesta rekistereistä ei ministeriöiden välillä kuitenkaan Pursiaisen mukaan puhuttu, vaan merenkulkuviranomaiset saavat keskustella sen asian.

Venäjän satamissa on pysäytetty joulun jälkeen seitsemän suomalaista alusta. Normaalisti suomalaislaivoja pysäytetään maailmanlaajuisesti vain pari kertaa vuodessa. Tavallisesti alus pysäytetään, jos sen papereissa on puutteita tai jos se ei voi jatkaa matkaansa turvallisesti.

"Tarkastusten määrät lisääntyneet Suomessakin"

Pursiainen kertoi ehdottaneensa, että Suomen ja Venäjän merenkulkuviranomaiset tapaisivat mahdollisimman pian ja puisivat tilannetta läpi.

– Tarkastusten määrät ovat Suomessakin kiistatta lisääntyneet. Suomessakin on aktivoiduttu tarkastustoiminnassa. Se käydään nyt kiihkottomasti läpi venäläisten viranomaisten kanssa.

Pursiainen tapaa Aristovin kasvotusten ensi viikolla muissa merkeissä.

– Mietimme siinä yhteydessä, pitääkö merenkulkuviranomaisten yhteistyö säännöllistää. Meillä on merenkulun sekakomissio, mutta varsinaiset tarkastajat eivät ole siihen yhteistyöhön tähän saakka osallistuneet.

Lue lisää:

Suomalaisia rahtialuksia pysäytetty satamissa Venäjällä – Trafi kysellyt perusteluita tuloksetta

Berner: Suomalaisalusten pysäytystarkastukset ohi Venäjällä