1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kreikka

Liikenne lakossa ja rajuja mielenosoituksia: Kreikassa hyväksyttiin seuraavan lainapaketin vaatimat uudistukset

Lakiuudistukset tiukentavat muun muassa ehtoja lakkojen järjestämiselle. Kreikan tukilainaohjelma on päättymässä elokuussa.

Mielenosoittajat vastustivat Kreikan lainoittajien vaatimia uudistuksia Ateenassa parlamenttitalon edessä 15. tammikuuta 2018. Kuva: Orestis Panagiotou / EPA

Kreikan parlamentti hyväksyi maanantaina maan seuraavan tukilainapaketin edellyttämät uudistukset. Samaan aikaan parlamenttitalon ulkopuolella lakko oli pysäyttänyt Ateenan julkisen liikenteen ja poliisi otti yhteen mielenosoittajien kanssa.

Parlamentissa hyväksytty 1 500-sivuinen lakipaketti muun muassa leikkaa perheiden tukia ja tiukentaa ehtoja lakkojen järjestämiselle. Kreikan lainaohjelma loppuu virallisesti elokuussa, mutta maa on luvannut lainoittajille vielä kaksi vuotta lisää vyönkiristystä.

Kreikan talous on ollut tukilainojen varassa vuodesta 2010 lähtien. Kreikan pääministerin Alexis Tsiprasin mukaan maanantaina hyväksytyt uudistukset vievät Kreikan "vain askelen päähän" lainaohjelman päättymisestä. Kreikka odottaa nyt EU:n valtiovarainministerien hyväksyvän 4,5 miljardin euron tukilainan.

Vähentääkö uudistus lakkoja?

Kreikassa on kuluneen seitsemän vuoden aikana järjestetty noin 50 lakkoa. Lakko lamautti Ateenan myös maanantaina, kun lakkouudistuksesta äänestettiin parlamentissa. Joukkoliikenne seisoi lähes kokonaan, ja monet opettajat ja lääkärit olivat myös lakossa.

Hallituksen vastaisissa mielenosoituksissa marssi maanantaina yhteensä parikymmentätuhatta ihmistä pääkaupungissa ja Kreikan toiseksi suurimmassa kaupungissa Thessalonikissa. Ateenassa mielenosoittajat ruiskuttivat punaista maalia poliisin päälle, ja poliisi vastasi kyynelkaasulla ja pippurisumutteella. Kukaan ei tiettävästi loukkaantunut, eikä ketään pidätetty.

Lue lisää:

Kreikan hallitukselta joulutukea saavat kansalaiset eivät kiitoksia jakele: Se on vain minulta talouskriisissä varastettua rahaa