Itä-Kiinan merellä pelätään öljytuhoa: "Pahin mahdollinen tilanne"

Useat ympäristöasiantuntijat pitävät Sanchi-öljytankkerin uppoamista ja sen aiheuttamaa ympäristötuhon riskiä erityisen suurena.

öljyonnettomuudet
Säiliöalus palaa keskellä merta. Ympärillä kaksi muuta laivaa, jotka pyrkivät sammuttamaan riehuvia liekkejä.
Kiinan liikenneministeriön julkaisema ilmakuva Sanchi-aluksesta ennen tankkerin uppoamista.Transport Ministry of China / EPA

Kiinalaiset alukset kamppailevat Itä-Kiinan merellä, jotta uponneesta tankkerista pulppuava öljy saataisiin kerättyä ja uhkaava ympäristötuho vältettyä.

Kiinan merenkulkuviranomainen varoitti myöhään maanantaina, että öljyvuoto on laajentunut, koska useat öljylautat ovat suurempia kuin edellispäivänä.

Kolme erillistä öljylauttaa on voitu havaita helposti myös ilmasta käsin. Lautat ovat noin 20 kilometriä pitkiä, kertoo Kiinan valtamerihallinto SOA.

Öljyn odotetaan kulkeutuvan pohjoisen suuntaan tuulen ja merivirtojen mukana. Tällä hetkellä öljyä kerää merestä kaksi kiinalaisalusta.

Iranilainen säiliöalus Sanchi paloi Itä-Kiinan merellä yli viikon sen jälkeen, kun se törmäsi kiinalaisen rahtilaiva CF Crystalin kanssa. Tankkeri upposi lopulta sunnuntaina, jonka jälkeen öljyntorjunta saatiin käynnistymään tulipalon sammuttua.

Tankkerin lastina oli 136 000 tonnia erittäin kevyttä ja myrkyllistä raakaöljyä, joka meriveteen sekoittuessaan on hankala paikallistaa. Myös laivan oma, raskaampi polttoaine voi aiheuttaa vakavia tuhoja meren ekosysteemille.

Useat ympäristöasiantuntijat pitävät Sanchin uppoamista ja sen aiheuttamaa ympäristötuhon riskiä erityisen suurena. Yhdysvalloista käsin toimiva öljyvuotoasiantuntija Richard Steiner toteaa, että onnettomuus oli historian laajin yksittäinen kondensaattivuoto ympäristöön. Samaa mieltä on myös Kiinan ympäristöasioiden instituutin johtaja Ma Jun.

– Aluksen uppoaminen ennen kuin enemmän öljyä ehti palaa pois oli pahin mahdollinen tilanne, hän sanoi.

Säiliöaluksessa oli 32 miehistön jäsentä, joista vain kolmen ruumiit on löydetty. Kiinalaisaluksen miehistö ei tiettävästi loukkaantunut.

East China Sea oil tanker disaster: what it means for the environment (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AFP, Reuters