Kotka aikoo myydä työterveysyhtiönsä Pihlajalinnalle

Kaupunki on myymässä Kymijoen Työterveyden kahdeksalla miljoonalla eurolla.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Stetoskooppi
Eeva Kuivas / Yle

Kotka aikoo myydä Kymijoen Työterveys Oy:n Pihlajalinnalle.

Kymijoen Työterveydellä on toimipisteet Kotkassa, Kouvolassa, Haminassa, Miehikkälässä ja Virolahdella.

Yrityksellä on 90 työntekijää, jotka siirtyvät kaupassa uuden omistajan palvelukseen niin sanottuina vanhoina työntekijöinä. Myös nykyisten asiakasyritysten työterveyspalvelut jatkuvat ennallaan.

Päätös äänestyksen jälkeen

Kotkan kaupunginhallitus päätti esittää työterveysyhtiön koko osakekannan myyntiä maanantaina. Päätös syntyi kahden äänestyksen jälkeen.

Perussuomalaiset ja vasemmistoliitto esittivät asian palauttamista uudelleen valmisteltavaksi. Palautusehdotus hävisi äänestyksessä lukemin 10–3. Päätös asian viemisestä valtuuston käsittelyyn syntyi sekin äänin 10–3, kun perussuomalaiset ja vasemmistoliitto vastustivat osakkeiden myyntiä.

Kaupunginvaltuusto päättää työterveysyhtiön myynnistä 29. tammikuuta.

"Yhtiön jääminen kaupungin omistukseen voi olla riski"

Kotkan kaupunki on selvittänyt työterveysyhtiönsä tilannetta vuoden 2017 aikana ja päätynyt siihen, että yhtiön koko osakekannan myyminen on paras vaihtoehto.

Kaupunki sai yhtiöstä kolme tarjousta. Niiden perusteella yhtiö aiotaan myydä Pihlajalinna Terveys Oy:lle kahdeksalla miljoonalla eurolla.

Kaupunki pitää ajankohtaa otollisena sote- ja maakuntauudistuksen näkökulmasta. Kaupungin mielestä yhtiön jääminen Kotkan omistukseen voi olla riski. Pahimmillaan riskinä olisi yhtiön muuttuminen arvottomaksi, jos sen isot asiakkaat siirtyisivät kilpailutuksen seurauksena muiden palveluntuottajien asiakkaiksi.

– Kotkan kaupungilla ei ole edellytyksiä panostaa yhtiön kehittämiseen, koska se ei ole kaupungin ydintoimintaa. Lisäksi alueen elinvoiman näkökulmasta on erittäin myönteistä, että maakuntaan saadaan merkittävä yksityinen toimija työterveystoimialalle. Kymijoen Työterveys Oy:n myynti Pihlajalinnalle turvaa parhaiten myös yhtiön henkilöstön aseman ja tulevaisuuden, sanoo vs. kaupunginjohtaja Jorma Haapanen.

Kymijoen Työterveys on Kotkan kaupungin sataprosenttisesti omistama yhtiö. Sillä on noin 23 000 henkilöasiakasta, jotka ovat pääosin alueen julkisen sektorin palveluksessa. Yhtiön liikevaihto oli vuonna 2017 vajaat 10 miljoonaa euroa.